Mai multe maşini, mai mulţi bani la Primărie! Veniturile bugetului local de pe urma parcărilor din municipiu au crescut anul trecut cu 38%, la 13,7 milioane lei.
„Au crescut încasările din tichetele de parcare, taxa pentru staţionarea în parcarea supraetajată şi abonamentele de parcare”, a explicat şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe marginea raportului de activitate pe anul 2017.
Potrivit directorului, creşterea veniturilor din parcări se datorează diversificării mijloacelor de plată a taxei. „Cea mai mare creştere, de la 2,6 milioane lei la 4,5 milioane lei, s-a înregistrat la plata taxei de parcare cu telefonul mobil ceea ce denotă că şoferii apreciază acest mijloc de plată”, a spus Popa.
În plus, anul trecut a fost dată în funcţiune parcarea cu două niveluri de lângă Piaţa Rogerius, care a adus bugetului local venituri de 146.000 lei, şi a fost reluată activitatea de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar, din care municipalitatea a mai câştigat 609.000 lei.
Creşterea încasărilor se mai datorează şi majorării cu 30%, de la 2 lei la 2,6 lei, a taxei pentru staţionarea timp de o oră în parcările de pe raza municipiului, aplicată începând din luna martie.
În paralel, anul trecut, veniturile bugetului local din amenzile de parcare au scăzut de la 1,8 milioane lei la 1,7 milioane lei. „A crescut gradul de conformare al şoferilor, ceea ce este un lucru îmbucurător, pentru că interesul nostru nu este să dăm amenzi”, a spus directorul Popa.
Cap la cap, anul trecut veniturile DPI au crescut cu 17,86%, de la 26,4 milioane lei la 31,2 milioane lei. Acest lucru se datorează creşterii la 6,9 milioane lei, cu 19,27%, a veniturilor din închirierea şi concesionarea terenurilor şi la 2,2 milioane lei (cu 7,57%) a încasărilor din chiriile pe spaţii comerciale şi cabinete medicale.
În ceea ce priveşte investiţiile programate pentru anul 2018, pe lista celor mai importante lucrări se numără reabilitarea sălii mari, a faţadei şi holului central al clădirii Primăriei Oradea (2 milioane lei), reabilitare unui corp de clădire de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu (1,5 milioane lei), restaurarea Sinagogii ordotoxe Aachvas Rein (450.000 lei) şi a unui corp de clădire de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan (350.000 lei).