Doi șoferi care încercau să transporte ilegal în Ungaria în total 14 cetățeni străini solicitanți de azil în România au fost priși, marți, de polițiștii de frontieră din Borș și Salonta.

Două grupuri

Primul grup, de nouă migranţi, a fost prins în jurul orei 9.23, la Punctul de frontieră Borş II. Pe sensul de ieşire din ţară s-a prezentat un cetăţean bulgar care conducea un TIR înmatriculat în Bulgaria.

Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, boilere pe ruta Bulgaria - Polonia.

"În baza analizei de risc specifice, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul amănunţit asupra mijlocului de transport. Astfel, în compartimentul pentru marfă, au fost descoperiţi ascunşi nouă cetăţeni străini", se arată în comunicatul transmis de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, care are în subordine vămile din Bihor şi Arad.

În aceeaşi zi, la ora 15.30, agenţii din Salonta au oprit pentru control, în localitatea Ciumeghiu, un taxi la volanul căruia se afla un şofer român.

În autoturism se aflau cinci pasageri străini, care nu-şi justificau prezenţa în acea zonă. Pentru mai multe cercetări, oamenii legii i-au dus la sediul instituţiei.

Poliţiştii au stabilit apoi că străinii sunt migranţi din Siria, cuvârste cuprinse între 21 şi 25 de ani şi se deplasau spre frontiera de stat cu intenţia de a trece ilegal în Ungaria.

În ambele cazuri agenţii continuă cercetările pentru a stabili întreaga activitate infracţională.

Tot mai mulţi 

În ultimii ani, pe teritoriul Europei, au ajuns tot mai mulţi cetăţeni străini din Africa și Asia de vest care îşi doresc să se stabilească în ţările din Europa de vest pentru a trăi liniştit, departe de conflictele din ţările lor de origine. 

Ajunşi pe teritoriu străin, imigranţii trebuie să aibă documente cu care să dovedească identitatea, iar autorităţile trebuie să stabilească dacă aceştia au sau nu nevoie de protecţie. Procedurile sunt anevoioase în cazul celor fără documente şi pot dura până la câţiva ani, timp în care, fiind solicitanţi de azil, nu pot părăsi ţara.

Deşi o mare parte din cetăţenii europeni îi consideră periculoşi, mulţi dintre ei îşi doresc doar să se integreze şi să se întâlnească cu restul familiei dezbinată de războaie.