Ministerul Sănătăţii a schimbat săptămâna trecută componenţa şi conducerea celor 53 de comisii de specialitate consultative (structurate pe discipline şi specialităţi medicale) ce activează pe lângă Minister, în baza unui ordin de ministru – O.M. 1406/2014 – care, în teorie, ar avea menirea de a face imposibile situaţiile de incompatibilitate şi conflictele de interese.

Din noua comisie fac parte şi 15 medici orădeni.

Practic, conform acestui Ordin de ministru, nu mai pot face parte din comisiile de specialitate medici care au, de pildă, contracte de colaborare cu producători de medicamente, echipamente, aparatură şi dispozitive medicale.

Pe de altă parte, însă, Ordinul permite în continuare situaţii în care unul şi acelaşi medic este şi membru în aceste comisii consultative, şi parlamentar, membru în comisia de sănătate a Senatului, un exemplu fiind orădeanul Florian Bodog, senator PSD şi component al comisiei de chirurgie plastică şi estetică.

Un alt orădean cu "greutate", pus chiar la şefia comisiei de diabet, este Aurel Babeş, fost director al Spitalului Judeţean, beneficiar în trecut a numeroase contracte de sponsorizare cu producători de medicamente, dar şi conducător al unor studii clinice prin care erau testate efectele unor medicamente noi, încă nelansate pe piaţă, asupra unor pacienţi ai acestui spital.

La fel ca şi Bodog, Babeş îşi datorează noua funcţie tot PSD. La şefia comisiei de diabet, Babeş îl înlocuieşte pe medicul bucureştean Alina Nicolau, care coordona comisia din martie 2013, când de la conducerea acesteia s-a retras orădeanul Amorin Popa.

De remarcat că în comisia de diabet, noul preşedinte, orădeanul Aurel Babeş, este cel mai tânăr membru (72 ani), dealtfel întreaga comisie fiind formată acum exclusiv din pensionari.

O gafă uriaşă a fost, din partea Ministerului Sănătăţii, desemnarea în comisia anti-SIDA a medicului infecţionist Dan Duiculescu (unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu din România, dar care suferă de o gravă boală, ce nu îi permite niciun fel de activitate), în vreme ce preşedintele comisiei a încetat din viaţă încă din martie 2014.

Din fericire, totuşi, în noile comisii se regăsesc şi experţi incontestabili în domeniile lor de specialitate, unul fiind orădeanul Marius Bembea, preşedinte al comisiei de genetică şi membru, totodată, al comisiei de bioetică.

Alţi trei orădeni – Hadrian Borcea, Dumitru Mohan şi Ligia Burtă – sunt noii vicepreşedinţi ai comisiilor de medicină de urgenţă, neurochirurgie şi respectiv de transfuzii.

De asemenea, tot orădeni sunt alţi membri ai unor comisii, precum Lucia Mihalache (boli infecţioase şi SIDA), Ilarie Brihan (dermato-venerice), Ciprian Brisc (gastroenterologie), Silviu Corbu (paliaţie), Gabriel Mihalache (medicină legală), Liviu Lazăr (medicină de recuperare) şi Carmen Pantiş (bioetică).