Pe parcusul anului trecut, în Bihor 16 mame şi-au abandonat bebeluşii la naştere, conform datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Informaţiile transmise la solicitarea BIHOREANULUI de DGASPC Bihor arată că în perioada ianuarie-decembrie 2023 au fost abandonaţi în Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor 16 copii, dintre care 13 în secția de Neonatologie, iar trei au fost părăsiţi în secția de Pediatrie.

Cei mai mulţi dintre părinţii care şi-au abandonat bebeluşii provin din mediul rural.

Astfel, 15 dintre copiii părăsiţi au părinţi care locuiesc la sat şi unul are părinţi care provin din mediul urban.

Datele arată că doi copii s-au întors în sânul familiei naturale, şase dintre ei au ajuns la familii de plasament, doi copii au fost daţi în plasament la persoane de plasament şi cinci la asistenţi maternali profesionişti.

De menţionat că nici unul dintre cei 16 copii abandonaţi anul trecut în Bihor nu a ajuns în centre de plasament. 

Din nefericire, unul dintre copiii abandonaţi a decedat în spital, din cauza "problemelor grave de sănătate", au transmis reprezentanţii DGASPC.

Tendinţele abandonului par să fie în scădere în Bihor. La nivelul judeţului, în 2022 au fost părăsiţi 26 de copii, în vreme ce în anul 2021 au fost înregistrate nu mai puţin de 33 de cazuri de abandon.

Cel mai recent raport de activitate al Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, publicat pe site-ul instituţiei, arată că în anul 2022 au fost lăsaţi în spitalele din România 394 de bebeluşi, dintre care 145 au ajuns la familiile naturale și restul au intrat în sistemul de protecție specială (plasați la asistenți maternali, în centre de plasament sau în centre de primire în regim de urgență).

Datele complete cu privire la numărul de copii părăsiţi în 2023, la nivel naţional, nu se regăsesc pe site-ul instituţiei, cele mai recente statistici făcând referire la perioada ianuarie - iunie a anului trecut, când 164 de bebeluşi au fost abandonaţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!