Americanii de la Emerson şi-au inagurat miercuri cele două fabrici ale filialelor Leroy-Somer şi Control Tehniques dezvoltate în incinta aceleiaşi clădiri industriale moderne din parcul industrial Eurobusiness. Investiţia grupului american se ridică la peste 25 milioane dolari.

La panglică

La eveniment au luat parte, pe lângă reprezentanţi ai companiei, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Huszar Istvan, dar şi reprezentanţi de instituţii, precum coordonatorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar, sau directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Bekesi Csaba.

"În 2012, când căutam un loc pentru o nouă fabrică, am găsit o deschidere fantastică aici şi am hotărât ca dezvoltarea afacerii Emerson în România să se facă la Oradea", a povestit directorul Emerson, Călin Banciu. La acea dată compania Emerson avea deja peste 2.000 de angajaţi în Cluj-Napoca şi a ales să îşi dezvolte noile facilităţi de producţie la Oradea atrasă de sprijinul oferit de administraţia locală, judeţeană şi naţională din zonă.

În semn de apreciere, directorul Banciu i-a invitat pe primarul Bolojan şi prefectul Pop să taie panglica inaugurală a fabricii, alături de reprezentanţii companiei şi ai celor două filiale.

Baza de la Oradea

Investitorii americani sunt de părere că Oradea ar putea deveni în anii următori una din bazele importante de producţie ale companiei.

"Noi vedem Oradea ca o poartă de dezvoltare către Europa. Primele angajări la Oradea s-au făcut anul trecut, în iulie, acum avem peste 160 de angajaţi şi plănuim o majorare a personalului la 300 de salariaţi până în luna septembrie, pentru ca apoi să crească cu câte 100 de persoane în fiecare an", a declarat Pierre Sarre, vicepreşedintele Emerson pentru filialele Leroy-Somer şi Control Tehniques.

Compania americană va dezvolta în parcul industrial Eurobusiness unităţi de producţie prin cele două filiale Leroy-Somer şi Control Tehniques. Fondate în 1919, respectiv 1979, companiile se numără printre cei mai importanţi producători în domeniul electromecanicii şi fabrică la Oradea servomotoare şi sisteme industriale de acţionare modulare.

Proiecte cap-coadă

Directorul Călin Banciu le-a făcut invitaţilor un tur al facilităţilor de producţie şi le-a prezentat hala în care angajaţii celor două companii produc deja pentru clienţi din Canada şi alte ţări.

Hala este doar parţial ocupată, urmând ca noi posturi de producţie să fie înfiinţate treptat, în funcţie de angajările care vor fi făcute în perioada următoare. "Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce am găsit ca resurse umane în Oradea şi credem că am putea depăşi ce ne-am propus pentru acest oraş", a spus încrezător directorul.

Înainte de intrarea în producţie angajaţii, care sunt toţi muncitori calificaţi în domeniul electromecanic, au urmat cursuri la fabrica Emerson din Cluj sau cu specialişti aduşi de aici. La finalul perioadei de pregătire fiecare salariat îşi execută produsul propriu de la un capăt la altul.

"Fiecare angajat ia proiectul, îl citeşte şi construieşte produsul finit după el", a declarat Banciu.

Servicii de suport

În paralel, în sediul de la Oradea mai funcţionează o divizie specializată în servicii de suport, financiare sau de orice al tip, pentru firme din grupul Emerson.

"Ideea este să aduci aceste servicii în ţările cu un cost cât mai bun al forţei de muncă. Polonia şi Cehia nu mai sunt atractive, iar odată cu creşterea salariilor nu va mai fi atractivă nici România, dar până atunci forţa de muncă se va fi profesionalizat şi va putea participa la alte proiecte", a explicat Călin Banciu în timpul turului fabricii.

Neoficial, salariile angajaţilor de pe platforma de producţie sunt undeva la 2.500 lei, la acestea adăugându-se avantajul de a lucra într-un sediu conceput după cele mai avansate standarde, care are propia cantină deservită de unul dintre cele mai exclusiviste restaurante orădene. Pentru că nu mulţi sunt cei care se pot lăuda cu au reuşit să mănânce cu un bon de masă la Graf...