După ce în seara precedentă mii de orădeni au protestat împotriva restricțiilor impuse de Guvern, mulți susținând că pandemia este o conspirație menită să le îngrădească libertatea, marți dimineață Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor au anunţat identificarea a 176 noi cazuri Covid. 

Noile cazuri au fost descoperite după efectuarea a 691 teste, rata de pozitivare fiind de 26,47%.

Din totalul acestora, 40 au fost raportate în urma testelor rapide, iar restul de 136 în baza testelor PCR.

Bilanțul îmbolnăvirilor de la începutul pandemiei a ajuns la 24.881, în timp ce numărul persoanelor vindecate a urcat la 22.094, cu 176 mai multe decât în ziua precedentă.

Jumătate, din Oradea

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cele 176 persoane recent diagnosticate sunt din Oradea (55), Roșiori, Rieni, Nojorid, Mădăras, Abrămuț, Aușeu, Avram Iancu, Beiuș, Ceica, Cetariu, Ciumeghiu, Gepiu, Girișu de Criș, Oșorhei, Lugașu de Jos, Măgești, Marghita, Nucet, Săcueni, Valea lui Mihai, Vașcău, Paleu, Popești, Sălacea, Sânmartin, Sântandrei, Tăuteu, Tileagd, Toboliu, Buntești, Cociuba Mare, Salonta, Vadu Crișului, Bratca, Derna, Borș, Siosig, Dobrești, Sălard și Sâniob.

Puțin peste jumătate din totalul noilor infectări, 96, afectează persoane care au domiciliul în Oradea.

Și în ultimele 24 de ore au fost confirmați cu Covid copii, de exemplu un sugar de câteva luni și mai multe fetițe de 1 an, de 2 și de 5 ani din Oradea, un băiat de 7 ani din Oradea, o fetiță de 9 ani și o alta de 12 ani din Oșorhei.

Potrivit comunicatului comun al Prefecturii și DSP Bihor, la ora 8.30 a dimineții de luni în secțiile ATI Covid din Oradea se aflau 55 de pacienți, așadar erau neocupate 14 paturi.

În ce privește bilanțul deceselor, acesta a ajuns la 1.057, cu 7 mai multe decât erau luni. În cursul zilei precedente s-a înregistrat, de asemenea, un număr record de apeluri la 112 legate de Covid, din partea a 180 de persoane care au solicitat fie internarea în spital deoarece au fost confirmate cu infecția și starea lor de sănătate s-a înrăutățit, fie testarea, acuzând simptome ale infectării.

Oradea, incidență în creștere

În Bihor sunt în prezent 1.730 cazuri Covid active, iar incidența Covid cea mai ridicată – peste 7,5 la mia de locuitori – continuă să se înregistreze în Mădăras (8,14), Valea lui Mihai (7,56) și Cetariu (7,41), localități unde operatorii economici sunt obligați să-și înceteze activitatea cu publicul la ora 18.00 (cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, livrărilor la domiciliu și transporturilor de persoane în vehicule cu mai mult de 9 persoane), iar circulația liberă a persoanelor este permisă doar până la ora 20.00.

În alte 3 localități, inclusiv în Oradea (unde sunt 1.044 cazuri Covid active), incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori: Curtuișeni (5,85), Sălacea (4,89) și Oradea (4,63), motiv pentru care sunt supuse de duminică unor restricții suplimentare de weekend.

În Oradea, cu o zi înainte, incidența a fost de 4,48 cazuri Covid la mia de locuitori, așadar creșterea este mare de la o zi la alta.

Peste 30.000 bihoreni imunizați

În ce privește campania de vaccinare, în cursul zilei de luni au fost administrate 1.777 doze de ser anti-Covid pentru tot atâtea persoane, fiind raportate două reacții adverse. Până acum au primit ambele doze 30.573 persoane. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent în județ au fost administrate 88.484 doze de ser dintr-un total de 93.976 primite.

Pe de altă parte, au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului și în cursul zilei precedente, când polițiștii și jandarmii au verificat 1.873 persoane carantinate şi 1.249 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum și 148 firme şi 58 mijloace de transport în comun. În total, oamenii legii au aplicat 78 avertismente şi 80 amenzi în valoare totală de 49.150 lei.