Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, aflat pe picior de plecare din funcţie, a semnat sâmbătă la Oradea contractul de finanţare a proiectului european privind trecerea cartierului Nufărul I la un sistem de încălzire pe bază de apă geotermală.

"Am semnat azi contractul de finanţare europeană «Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea», în valoare de aproximativ 18 milioane de euro, cu domnul Marcel Ioan Boloş, ministrul Fondurilor Europene", a anunţat sâmbătă, pe propria pagină de Facebook, primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, în următoarea perioadă municipalitatea va trece la actualizarea studiului de fezabilitate a investiţiei şi organizarea licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor în termen de 24 de luni.

"Beneficiarii direcţi ai investiţiei sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente plus instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier", a transmis Birta.

Edilul a anunţat că, în urma lucrărilor, municipalitatea va trece la reabilitarea aleilor şi curţilor dintre blocuri care au rămas până acum nemodernizate.

După cum BIHOREANUL a mai scris, investiţia privind trecerea cartierului Nufărul 1 pe apă geotermală este, de fapt, o actualizare a unui proiect mai vechi, în valoare de 21 milioane euro.

Acesta a fost respins în anul 2012 de la finanţare pentru că funcţionarii Ministerului Economiei au considerat că nu poate fi implementat până la închiderea ciclului bugetar european de la sfârşitul anului 2015. Ulterior, la sfârşitul anului trecut, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a cerut Primăriei să îşi majoreze partea de cofinanţare pe considerentul că are ca partener în proiect furnizorul de apă geotermală Transgex, iar finanţatorul european ar putea considera că acesta primeşte ajutor de stat pentru creşterea vânzărilor.