Tradiţia continuă! Preşedinta Fundaţiei Nato Charity Bazaar, Katalin Schmidt, a înmânat vineri reprezentanţilor Fundaţiei Curcubeul Copiilor şi Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita cecurile prin care organizaţia de caritate le va finanţa în anul 2017 proiecte în valoare totală de 19.450 euro.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai fundaţiilor Sfântul Nicolae ocrotitorul săracilor din Salonta şi Don Orione din Oradea, care au primit finanţări similare în anii precedenţi.

"Anul acesta am adunat în urma târgului de caritate peste 213.000 de euro, bani care vor finanţa 26 de proiecte din peste 40 eligibile", a declarat Katalin Schmidt, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Primărie.

Banii pentru mobilă

Fundaţia Curcubeul Copiilor, care a preluat în mai 2015 centrul de plasament din strada Feldioarei, va folosi cei 9.660 euro pentru înlocuirea mobilierului învechit din camerele copiilor.

"Este un centru de tip vechi în care nu s-a investit de foarte mult de-a lungul anilor. Acesta are un aspect cazon cu camere una lângă alta şi mobilier în stare jalnică", a explicat Adela Farago, managerul centrului.

Centrul numără 17 camere, din care 8 pentru băieţi şi 9 pentru fete, care adăpostesc fiecare circa patru copii. "Din suma primită nu o să reuşim să acoperim tot, dar anul viitor o să se vadă în mod cert o schimbare în bine", a spus Farago.

Monitor şi pompe de perfuzie

La rândul lor, reprezentanţii Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita au declarat că vor folosi sponsorizarea primită pentru achiziţia de aparatură medicală.

"Proiectul promovat de noi are o valoare de 9.790 euro, sumă acoperită în proporţie de 100% de Nato Charity Bazaar. Această finanţare va fi folosită pentru achiziţionarea unui monitor multiparametric pentru secţia de terapie intensivă şi două pompe de perfuzie pentru secţia de pediatrie", a declarat medicul neonatolog Szabo Jozsef.

Spitalul municipal din Marghita, unul dintre cele mai mari din Bihor, asigură asistenţă medicală de specialitate pentru circa 100.000 locuitori.

Aparatura medicală care urmează să fie achiziţionată va fi folosită pentru monitorizarea şi tratamentul vârstnicilor şi copiilor, categorii sociale aflate în stare de risc sanitar.

Înfiinţată în 1968, ca asociaţie a soţiilor de cadre militare din 36 de ţări, membre sau partenere ale alianţei, Nato Charity Bazaar organizează anual un târg în cadrul căruia sunt strânse fonduri pentru ajutorarea organizaţiilor din toată lumea.

Anul acesta la evenimentul caritabil au participat reprezentanţi din 42 de ţări pentru sprijinirea a şase cauze caritabile din Regatul Belgiei şi 25 de cauze din Europa. Ambele proiecte selectate din România sunt localizate în Bihor.