CET primeşte o infuzie de capital de 2,5 milioane euro. Consiliul Local a aprobat luni cu unanimitate de voturi o rectificare negativă de buget în valoare de 11,2 milioane lei. Potrivit raportului anexat proiectului de hotărâre, banii vor fi luaţi în cea mai mare parte de la lucrări.

"Pentru a nu afecta partenerii contractuali ai municipalităţii, am tăiat în general sume de la lucrări încă nelicitate sau investiţii care nu au demarat încă", a declarat directorul Economic al Primăriei, Eduard Florea.

Mai puţine asfaltări!

Spre exemplu, printre lucrările care vor avea finanţarea diminuată se numără reparaţiile curente de drumuri, străzi şi amenajare de parcări, amenajarea accesului în parcul Eurobusiness 2 din strada Ogorului, finalizarea podului Macio şi reabilitarea cinematografului "Transilvania". Alocările pentru fiecare dintre aceste investiţii au fost diminuate cu circa un milion de lei.

La fel, a fost redus cu 250.000 lei bugetul FC Bihor, au fost diminuate cu circa 300.000 lei fondurile pentru reparaţiile de şcoli şi grădiniţe şi s-au redus cu 400.000 lei alocările pentru finanţarea cheltuielilor de capital din domeniul sănăţii.

Banii adunaţi vor fi vărsaţi Electrocentrale pentru a depăşi actualul impas financiar. "Sumele economisite vor fi puse la dispoziţia CET-ului pentru a-şi îmbunătăţi relaţia cu furnizorii", a spus directorul Florea.

Cu datorii de circa 299 milioane lei către furnizori, Electrocentrale are conturile blocate din 15 mai, de Unicom Tranzit, aparţinând fostului general KGB Constantin Iavorski, care a pus sechestru pe cărbunele din curtea centralei. Firma de transport a apelat la această măsură pentru a forţa recuperarea unei datorii de 30 milioane lei.

CET predă reţelele către Termoficare Oradea

Tot în cadrul şedinţei de luni Consiliul Local a hotărât retragerea delegării gestionării serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat de către Electrocentrale. CET şi-a pierdut licenţa de operare pe servicii de transport şi distribuţie a energiei termice în urma unui control dispus în 2012 de orădeanul Mircea Matei, pe atunci director al ANRSC.

Pentru ca oraşul să nu rămână fără încălzire, Consiliul Local a înfiinţat la sfârşitul lunii trecute societatea Termoficare Oradea SA. Aceasta va prelua în gestiune reţelele aparţinând oraşului, urmând să cumpere agent termic de la Electrocentrale şi să îl distribuie orădenilor.

În cadrul întâlnirii de luni, deliberativul local a mai hotărât numirea consilierilor locali Ioan Bonchiş (PSD) şi Lucian Popa (PNL) în Adunarea Generală a Acţionarilor la noua societate de termoficare. Având în vedere că în Termoficare Oradea municipalitatea este asociată cu comuna Sânmartin, cel de-al treilea membru va fi numit de Consiliul Local din localitate.

Pentru a ajuta noua societate de termoficare, Consiliul Local a mai hotărât înfiinţarea unei cote de dezvoltare şi modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie şi a punctelor termice în procent de 5% aplicat asupra tarifelor de transport şi distribuţie. Sumele încasate din această cotă se vor colecta într-un cont distinct şi vor putea fi folosite exclusiv la reabilitarea reţelelor.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul: "Se rupe CET-ul!"