Primăria Oradea vrea să amenajeze un pasaj subteran la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal pentru eliminarea acestui punct de conflic din trafic.

Investiţia în noul pasaj subteran, estimată la peste 2 milioane de euro, urmează să fie finanţată din fonduri europene în viitorul ciclu de finanţare europeană.

"Lucrările la pasaj ar putea demara în actuala perioadă de finanţare doar în cazul în care la nivel central ar rămâne fonduri de rezervă, iar acestea ar fi redistribuite administraţiilor locale care au proiecte, pentru a nu returna finanţatorului fondurile europene necheltuite", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit edilului, în cursul acestui an municipalitatea va realiza Planul Urbanistic de Detaliu pentru porţiunea din strada Tudor Vladimirescu delimitată de Bulevardul Decebal şi strada Oneştilor, pentru a găsi cele mai bune soluţii de fluidizare a traficului. "Zona este în continuă dezvoltare, cu blocuri noi şi centre comerciale, fapt pentru care traficul rutier va creşte în mod cert, aşa că trebuie să luăm măsuri din timp", a explicat Mălan.

Urmează noi exproprieri...

Potrivit viceprimarului, construirea pasajului va implica exproprierea celor trei case de la colţurile intersecţiei străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal.

"Câte imobile vor trebui expropriate se va vedea la final în urma adoptării PUZ-ului, ţinând cont de toate implicaţiile traficului din zonă. În acest moment, este clar însă că vor trebui amenajate bretele pentru viraj la dreapta, care în momentul de faţă trec prin casele existente", a declarat viceprimarul.

Mircea Mălan a mai spus că, tot în pregătirea lucrărilor, sediul RER Vest se va strămuta din strada Tudor Vladimirescu. "RER-ul va trebui să se mute, în condiţiile în care vorbim de o zonă urbanizată, în continuă dezvoltare, cu clădiri de locuinţe şi spaţii comerciale", a spus edilul.

Primăria va demara în primăvara acestui an lucrările de amenajare a pasajul subteran pe sub Bulevardului Magheru, iar pentru anul viitor este programată să demareze construcţia tunelurilor prin care traficul auto va subtraversa Centrul Civic.