Au răsărit după război, au supravieţuit sistematizării lui Ceauşescu, s-au reabilitat în timpul crizelor post-comuniste şi vor fi demolate pe mandatul primarului liberal Ilie Bolojan. Circa 20 de case situate între aliniamentele de blocuri de pe străzile Nufărului şi Leonardo da Vinci vor fi puse la pământ pentru a face loc parcărilor de domiciliu.
"E păcat, mai ales de casele care arată bine, dar nu avem de ales. Pentru a face funcţională cea mai circulată axă din oraş, Gară - Nufărul, trebuie să mutăm parcările de la stradă în curtea blocurilor, iar pentru asta suntem obligaţi să facem exproprieri", spune Bolojan.
Se mută!
Cel mai mare val de exproprieri de case din Oradea de după căderea comunismului a fost anunţat în treacăt, în cadrul unei conferinţe de presă de la jumătatea lunii august.
Primarul Ilie Bolojan (foto) anunţase la acea dată că, tocmai "tăiate" de la finanţarea europeană de către Ministerul Dezvoltării, lucrările de reabilitare şi modernizare a străzilor Cantemir - Nufărului vor fi executate de municipalitate din bugetul local. Estimate la 11,4 milioane euro, lucrările vor implica, printre altele, închiderea ieşirilor dintre blocuri în bulevard, asfatarea carosabilului şi trotuarelor, înlocuirea firului de contact al tramvaielor şi amenajarea unei piste de biciclete cu două sensuri de mers, lată de 3 metri.
"Până la finalul anului 2021 bulevardul va fi amenajat. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară relocarea parcărilor de la şosea în spatele blocurilor, între străzile Nufărului şi Leonardo da Vinci", a declarat Bolojan. Măsura va implica demolarea imobilelor de aici. "Sunt patru zone în care se vor expropria în total cam 20 de case", a spus edilul.
"Ne-om pregăti de proces"
Vestea exproprierii i-a şocat pe proprietarii celor patru loturi de case de pe străzile Grădina cu Fragi, Jules Verne, Episcop Nicolae Popovici şi Liszt Ferenc. Cum, la 30 de ani de la căderea comunismului, nimeni nu se aştepta să mai fie demolat, în fiecare lot există măcar două vile cu etaj, modernizate. "Casa noastră a fost reabilitată acum cinci ani. Fiica mea a investit aici banii de pe un apartament cu trei camere şi, pentru că nu au ajuns, a fost obligată să ia şi un credit", povesteşte pensionara Florica Florea (foto), proprietarea celei mai elegante vile de pe strada Grădina de Fragi.
Casa cu etaj are trei apartamente cu două camere, trei băi, două bucătării, terasă mare şi tot confortul. "Aici au muncit trei generaţii, au renunţat la concedii şi şi-au luat credite", spune femeia. Familia nici nu lua în calcul vânzarea vilei. "Eu ştiu preţul de piaţă al casei. Înainte de reabilitare am primit pe ea 200.000 euro, dar nu ne era de vânzare. Nu înţeleg cum poate cineva să ne scoată acum afară cu de-a sila", spune Florea.
Vecinul său, Adrian Mut, care abia ce a terminat reabilitarea casei cu stratul final de culoare, nici nu se gândeşte să renunţe la ea. "Eu ce să zic? Acuma, că totul e nou, vor să ne demoleze! Ne-om pregăti de proces şi vom vedea ce va fi...", spune bărbatul.
Demolaţi pentru parcări
Proprietarii caselor sunt cu atât mai şocaţi cu cât au mai trecut prin această experienţă. "În anii ’80 am avut în mână hârtia de expropriere. Am tras de timp, aşteptând să se libereze băieţii din armată, să le poată da apartament, dar a venit revoluţia şi am scăpat", povesteşte pensionarul Florian Galea, proprietarul unei case din strada Episcop Nicolae Popovici. Bătrânul este foarte supărat. "Măcar Ceauşescu a spart căşile ca să facă blocuri, să dea apartamente la oameni, dar ăştia te demolează pentru parcări...".
Cea mai revoltată se arată, însă, Doina Dumitru, coproprietara unui bloc cu trei niveluri şi spaţii comerciale la parter (foto), ridicat după revoluţie la intersecţia străzilor Leonardo da Vinci şi Liszt Ferenc. "Nu înţeleg ce gândire e asta. Cum poţi să-mi demolezi căsoiul pentru care plătesc oraşului impozite de peste 4.000 lei pe an, ca să îi faci parcare unuia de la bloc care, cu maşină şi apartament la un loc, n-o să plăteacă 200 lei pe an?! Nu-i normal!".
Orădenii ameninţaţi cu demolarea spun că, în loc să le exproprieze casele, municipalitatea ar putea să ridice o parcare supraetajată în curtea blocurilor de lângă Adona sau, peste strada Nufărului, pe terenul liber de lângă Lotus Center. "Nu-i corect ca Primăria să dărâme case doar pentru ca ăla care stă la bloc să aibă parcare sub nas, cum iese din scară", spune femeia.
"Vor primi preţul de piaţă"
Argumentele orădenilor nu par să aibă, însă, efecte la primarul Bolojan. "Pentru orice primar este neplăcut să facă exproprieri, dar uneori pentru realizarea unor proiecte mari, cum este construirea unui drum expres, a unei linii de tramvai sau, în cazul de faţă, reabilitarea bulevardului Nufărul, nu ai de ales".
Edilul nu crede în soluţia unei parcări supraetajate. "Investiţia ar fi mai mare, pentru că tot ar trebui să facem exproprieri. Parcarea ne-ar costa cam 5 milioane de euro şi nici nu-i sigur că locuitorii blocurilor s-ar deplasa 400 de metri până la ea", zice Bolojan.
Singura promisiune pe care primarul le-o face expropriaţilor este că vor primi un preţ corect. "În şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii septembrie vom aproba coridorul de expropriere, după care se va trece la evaluarea imobilelor. Oamenii vor primi preţul de piaţă pentru casele lor şi vor avea la dispoziţie şase luni să îşi cumpere alte locuinţe", spune edilul.
Preţul de piaţă este, însă, unul matematic. El nu ia în calcul faptul că proprietarul nu voia să îşi vândă casa, sacrificiile făcute pentru acest aceasta, investiţiile repetate, amintirile trăite aici şi valoarea lor sentimentală, planurile de viitor... Este doar un soi de consolare financiară a faptului că peste toate acestea va trece buldozerul.
CA-N COMUNISM
Sistematizarea lui Ceauşescu
Casele situate între aliniamentul blocurilor de pe străzile Nufăului şi Leonardo da Vinci au scăpat demolărilor făcute de comunişti în anii ’80. Atunci, pentru construirea blocurilor cu 1.217 apartamente a fost demolată o suprafaţă de 4.831 metri pătraţi de clădiri, încă noi, unele ridicate de nici zece ani.
83 din cei 117 de coproprietari au contestat exproprierile. "Oamenii erau nemulţumiţi. Preţul despăgubirilor fusese plafonat la 80.000 lei, chiar dacă imobilul valora mai mult, iar numeroşi orădeni s-au plâns că evaluatorii le-au măsurat greşit suprafaţa, ca statul să le plătească mai puţin", povesteşte doctorul în istorie Cristian Culiciu (foto). Comuniştilor nu le-a păsat de suferinţa oamenilor. "Odată actele făcute, proprietarii aveau la dispoziţie câteva zile, maxim săptămâni, ca să se mute".
Istoricul este de părere că, deşi scăpate de primele demolări, cele 20 de case vizate de administraţia Bolojan n-ar fi supravieţuit nici sistematizării comuniste. "Pentru multe case se făcuseră deja demersuri de expropriere. Nu cred că rămâneau în picioare dacă nu cădea comunismul".