Oradea va avea un nou drum de legătură cu Băile Felix. Consiliul Local a aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici ai lucrării privind construcţia unui drum de legătură între Oradea şi Sînmartin.

Noua cale de acces ar urma să pornească din sensul giratoriu de lângă Praktiker cu continuare paralel pârâului Peţa şi actualei şosele, prin spatele CET II şi ieşire în DN 76 în rampa drumului de Beiuş din Băile Felix în vecinătatea pensiunii Noblesse.

Şoseaua, lungă de patru kilometri, va fi dotată cu o pistă pentru biciclete, va traversa pârâul Peţa pe un pod şi va supratraversa intrarea în staţiunea Băile 1 Mai pe un pasaj suprateran lung de 72 de metri.

Investiţia, estimată 89,5 milioane lei, echivalentul a 20 milioane euro, ar urma să fie finalizată în termen de doi ani din fonduri europene atrase de Zona Metropolitană Oradea în ciclul bugetar 2014 – 2020.

Abia în şedinţă...

Hotărârea de Consiliu Local privind indicatorii tehnico-economici ai investiţiei a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Reprezentanţii grupului PSD au ţinut totuşi să protesteze faţă de faptul că proiectul de hotărâre nu le-a fost supus spre dezbatere în şedinţa pe comisii care precede, de regulă, dezbaterile din plen. "Am văzut acest proiect abia în şedinţă", a spus consilierul local Adrian Stângă.

În replică, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, a spus că, dat fiind caracterul extraordinar al şedinţei, materialele au fost elaborate în ultima clipă. "Conform legii, pentru şedinţele extraordinare, cum este cea de astăzi, nu se organizează în prealabil şedinţe pe comisii. Totuşi, din respect faţă de dumneavoastră, noi am ţinut şedinţă pe comisii chiar dacă le-am prezentat doar pe care le aveam la dispoziţie", a spus Vila.

Proiectul a fost adoptat în final, la intervenţia primarului Ilie Bolojan. "E un material pe care este bine să îl aprobăm pentru că în perioada următoare se va face portofoliul de proiecte pentru noua perioadă de finanţare", a spus edilul.

Conform proiectului de hotărâre, viitoarea şosea peste câmpuri va asigura o cale rapidă de acces în şoseaua de centură a oraşului pentru toate categoriile de autovehicule şi va scoate traficul greu din centrul localităţii Sînmartin. Noua cale de acces va scurta timpul de deplasare a autovehiculelor, va reduce consumul de combustibil şi poluarea.