Municipalitatea a obţinut fondurile necesare pentru introducerea infrastructurii pe toată suprafaţa parcului industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului. Primarul Ilie Bolojan şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, au semnat, sâmbătă seara, la Oradea, contractul de finanţare pentru cea de-a doua etapă a lucrărilor de introducere a infrastructurii în parcul industrial. Investiţia se ridică la 19,7 milioane lei şi este suportată în părţi egale din fonduri europene şi alocaţii ale municipalităţii orădene.

"Este un contract important pentru că în urma finalizării aceastei investiţii, care va avea o durată de implementare de aproximativ 26 de luni, şi pe a doua suprafaţă din parcul industrial, pe aproximativ 45 hectare de teren, vom avea toate utilităţile, începând de la reţele de apă, de canalizare până la electricitate şi drumuri", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a mulţumit pentru ajutor atât ministrului Eduard Hellvig, cât şi orădeanului Marcel Boloş, fostul director al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), în prezent secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Iniţiator al proiectului, în vremea în care era angajat în Primărie, Boloş a fost şi el de faţă la semnarea documentelor.

Exemplul de la Oradea...

În luarea sa de cuvânt, ministrul Eduard Hellvig a felicitat autoritatea locală modul în care a ştiut să utilizeze resursa financiară asigurată prin Programul Operaţional Regional. "Cred că municipalitatea din Oradea are cele mai multe proiecte finanţate din fonduri europene. Dacă media naţională pe primărie de reşedinţă de judeţ este de 20-22 de proiecte, Primăria Oradea are 36 de proiecte", a spus Hellvig.

Ministrul Dezvoltării şi Turismului a mai afirmat că numărul mare de proiecte implementate de municipalitatea orădeană a fost şi motivul pentru care a insistat să fie secondat la conducerea ministerului de fostul director al DMPFI, Marcel Boloş. "Am făcut-o cu responsabilitate, gândindu-mă că ministerul trebuie să aibă un secretar de stat care să fi fost din partea beneficiarului şi nu din partea aparatului tehnic sau politicului", a declarat ministrul.

... se aplică în toată ţara

Eduard Hellvig a mai afirmat că, pornind de la expertiza câştigată cu proiectul de la Oradea, ministerul va implementa un program menit să sprijine apariţia de noi platforme industriale capabile să genereze locuri de muncă.

"Dumneavostră aţi fost printre primii oameni din România care aţi înţeles că fără a crea facilităţi de dezvoltare pentru afaceri orice comunitate se sufocă. Din aceste considerente, probabil că din lunile iunie - iulie va fi iniţiat un proiect privind sprijinirea dezvoltării parcurilor industriale prin infrastructură", a spus Hellvig. Ministrul a afirmat că ar fi încântat ca fiecare reşedinţă de judeţ să aplice pentru obţinerea de fonduri vizând amenajarea de parcuri industriale.

Situat în Şoseaua Borşului, la intrarea în Oradea dinspre Ungaria, parcul industrial Eurobusiness ocupă o suprafaţă de 121 de hectare. În prima etapă, municipalitatea a demarat lucrările de introducere a infrastructurii pe cele 76 de hectare de teren cu front la stradă, diferenţa rămasă urmând să fie viabilizată prin contractul de finanţare semnat sâmbătă. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 98,6 milioane lei.