Urnele şi-au spus cuvântul, iar politicienii trebuie să le dea ascultare. Oricât de nărăvit ar fi preşedintele Traian Băsescu să răstălmăcească totul după propriul interes, să facă din mult puţin şi din alb negru, judecând după ultimele sondaje cred că va înţelege, totuşi, că nu mai poate continua să conducă prin majorităţi deturnate şi "imorale". Că de data asta va asculta "vox populi", neîmpiedicându-i pe cei învestiţi prin vot să guverneze. Bună, proastă, voinţa poporului se cere respectată chiar şi într-o democratură bananieră ca a noastră, şi nici măcar NATO nu va putea schimba asta.

E clar că a venit rândul USL. Acum nu pentru că majoritatea celorlalţi s-a spart, ci pentru că e legitimată direct de alegători. Altul îi va fi, aşadar, şi comportamentul. Nu cred că Ponta&Co vor mai conduce ca în cele 9 luni de "interimat", la relanti, ci vor folosi deplin puterea. Sper doar că, la adăpostul unei majorităţi zdrobitoare, n-o va face la fel de abuziv precum PDL-ul şi tovarăşii săi. Trag nădejde ca liberalii şi pesediştii să nu-şi acopere reciproc tunurile. Altfel, nu vor avea zile multe, iar zestrea electorală de azi se va risipi ca fumul şi nu vor mai pupa curând puterea, oricât ar fi PDL-iştii de detestaţi.

Trag nădejde că vor adopta rapid o lege care să interzică traseismul şi să împiedice abuzurile unei Curţi Constituţionale formate din fufe, delatori şi jurişti de aprozar, ticăloşiile unor procurori unilaterali şi ineficienţi, să depolitizeze Justiţia, nu să şi-o subordoneze. În rest, să-şi vadă de urgenţele de zi cu zi: să salveze agricultura şi să dezvolte infrastructura. Altfel, să nu ne mirăm că peste 4 ani vom dori o Transilvanie autonomă ori că, înfometaţi, îi vom urî.

Despre opoziţie, sper ca PPDD să dispară cât mai curând, aşa că nici nu mă mai interesează dacă senatorii şi deputaţii lui domnu' Dan vor migra către stânga ori spre dreapta. Totul e să nu mai arunce gogomănii de 2 lei, precum cei 20.000 de euro daţi fiecărui poporean de nu se ştie unde. Sper ca PDL-ul, care a decontat o guvernare barbară, să se lepede de preşedintele pentru a cărui salvare la Referendumul din vară pur şi simplu s-a sacrificat ca partid, diluându-se într-o "alianţă" de fapt inexistentă, dar şi de "oligarhii" pe care îi vedea doar la alţii. Trag nădejde că Vasile Blaga va fi un lider real, nu un bichon la cheremul lui Băsescu, şi că parlamentarii bihoreni ai PDL nu vor da la gioale, ci vor critica excesele şi erorile USL cu bună-credinţă şi competenţă.

Sper ca USL să reziste măcar 3 ani din următorii 4, iar când vor divorţa, liberalii şi social-democraţii să n-o facă ţigăneşte, cum au făcut până acum toţi aliaţii. Sper, în sfârşit, că data viitoare, în 2016, vom merge la urne ceva mai puţin săraci, mai raţionali şi că vom avea de "ales" şi altceva decât răul cel mai mic. Sper să nu mă înşel. Şi să nu fiu înşelat.