O belea nu vine niciodată singură! După explozia preţului la gaz, scumpirea curentului electric şi a combustibililor, impozitele şi taxele orădenilor se pregătesc şi ele de majorări. 

Primarul Florin Birta supune dezbaterii publice proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2022, ce prevede creşterea acestora. "Nu avem de ales. Acolo unde activitatea implică angajaţi şi costuri cu energia, tarifele ar putea creşte cu 10-20%, pentru că aceste costuri s-au scumpit şi trebuie acoperite", spune primarul.

Taxele speciale rămân!

Proiectul privind taxele şi impozitele pe anul 2022 a fost lansat în dezbatere publică de către primarul Florin Birta (foto) la începutul săptămânii trecute. Construit pe modelul fiscalităţii de anul trecut, el menţine supraimpozitarea de 500% a imobilelor aflate în stare de degradare şi prevede majorarea cu 50% a impozitelor pentru spaţiile comerciale şi terenurile din centru ţinute goale, precum şi pentru imobilele neracordate la reţeaua de canalizare acolo unde aceasta este trasă pe stradă. 

Prin excepţie, municipalitatea va amâna pentru a doua oară consecutiv aplicarea supraimpozitării cu 50% a celor circa 3.000 de locuinţe încălzite pe lemne. "Distrigaz mai are de făcut investiţii, după care, de anul viitor, cei neracordaţi vor fi somaţi să se lege la reţea. Nu poţi să îi ceri omului să renunţe la încălzirea pe lemne, dar el să nu se poată racorda la CET sau la gaz", explică primarul. Aceasta este, însă, singura concesie făcută orădeanului...

Întâi se indexează...

Începând de anul viitor, taxele şi impozitele orădenilor se indexează, conform Codului Fiscal, cu rata inflaţiei din anul 2020, stabilită de Ministerul Finanţelor la 2,6%. Astfel, impozitul pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi va creşte de la 117 lei, cât e anul acesta, la 120 lei, cel pentru un apartament cu două camere de 66 mp va urca de la 218 la 224 lei, iar pentru un apartament cu trei camere de 77 mp se va majora de la 281 la 288 lei.

La fel, impozitul pentru un autovehicul cu o motorizare de 1.400 cmc se va majora de la 80 lei la 83 lei, iar cel pentru unul de 1.900 cmc de la 249 lei la 255 lei.

Vestea bună este că, la fel ca în 2021, orădenii care îşi plătesc integral obligaţiile fiscale până la primul termen de la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o bonificaţie. Pentru că Primăria vrea să promoveze plăţile online, reducerea va fi de 4% în cazul celor care plătesc la ghişeu şi de 8% pentru cei care îşi achită impozitele pe internet.

... apoi se majorează!

Proiectul are, însă, şi părţi neplăcute. Printre multe altele, Primăria vrea să introducă de anul viitor o nouă zonă de parcare de maximum o oră, marcată cu roşu, în proximitatea parcărilor supraetajate şi a celor subterane.

Aici, intervalul de taxare va fi prelungit de la orele 7-18, cât este acum, la 7-21, iar şoferii vor plăti un tarif record de 8 lei pe oră sau de 4 lei pentru 30 de minute. "Scopul nu este să luăm bani de la oameni, ci să mai reducem din aglomeraţia de pe străzi. Noua zonă roşie va fi instituită pe o rază de circa 300 metri în jurul parcărilor subterane şi supraetajate şi este menită să determine şoferii să parcheze în aceste parcări", spune Birta. Deocamdată, primarul nu ştie câte locuri de parcare urmează să fie marcate cu roşu. "Acum delimităm arealul, dar vă asigur că nu vom face abuzuri", promite el.

Spirala majorărilor

În plus, municipalitatea vrea să dubleze de la 5 lei la 10 lei taxa de parcare în curtea Primăriei pentru intervalul scurs după cele 30 de minute gratuite până la o oră şi să majoreze de la 130 la 160 lei abonamentul pe un an pentru parcarea de domiciliu.

La fel, Primăria şi-a propus creşterea de la 65 la 75 lei a tarifului pentru închirierea unui teren de tenis acoperit cu balon în baza sportivă de pe Splaiul Crişanei de lunea până vinerea, respectiv de la 70 la 80 lei pe oră în cursul zilelor de duminică, şi să crească de la 30 la 40 lei pe oră taxa pentru cele neacoperite.

Cel mai mult va creşte taxa pentru închirierea sălii mari a Primăriei, acum în reabilitare, care se va majora cu 80%. Pentru zilele de weekend şi sărbători legale, mirii ar putea ajungă să plătească în loc de 250 lei pe 20 de minute, 450 lei pentru doar 15 minute. Iar tariful de weekend va fi valabil inclusiv pentru Casa Căsătoriilor din Cetate!

Hai cu "speciala"! 

Pe deasupra, municipalitatea pregăteşte şi introducerea unor taxe speciale. De anul viitor, orădenii care închiriază apartamente pentru turişti ar putea datora bugetului local taxa pentru promovarea turismului, la fel ca hotelurile şi pensiunile cu peste 5 camere. 

"Nu facem decât să aplicăm un tratament egal tuturor operatorilor de pe piaţă. Potrivit site-urilor de turism, este vorba de peste 170 de astfel de spaţii de cazare, în condiţiile în care cel mai mare hotel din Oradea are doar 168 de camere", argumentează directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto). La o taxă de 50 lei pe lună pentru 10 luni pe an, municipalitatea speră să aducă în bugetul alocat turismului un plus de 85.000 lei anual.

În plus, Primăria vrea să introducă, printre altele, şi o taxă de urgenţă de 100 lei pentru eliberarea în două ore a certificatelor de naştere, căsătorie sau deces în locul celor distruse sau pierdute, respectiv de 50 lei pentru transcrierea extraselor de stare civilă emise cetăţenilor români de autorităţile străine.

Pieţe, ştrand, cimitir, zoo... 

Cele mai multe creşteri de taxe, între 10% şi 20%, ar putea fi aplicate însă de Administraţia Domeniului Public, care gestionează pieţele, ştrandurile, cimitirul şi grădina zoologică. Spre exemplu, taxa pentru închirierea unei mese în pieţe ar putea creşte de la 230 lei la 250 lei lunar (cu 19%), iar taxa de acces la Zoo pentru un adult s-ar putea majora de la 18 lei la 20 lei (11%). În ce priveşte aquapark-ul Nymphaea, taxa pentru o zi ar putea creşte de la 60 lei la 70 lei (17%), chiria pentru un prosop pentru saună de la 2 lei la 5 lei (150%), iar un abonament de înot cu 10 intrări de la 110 lei la 135 lei (23%).

În cazul Cimitirului Municipal, ADP propune majorarea taxei pentru preluarea decedaţilor de la 120 lei la 130 lei (8%), a celei pentru închirierea capelei de la 80 lei la 100 lei (25%), iar a celei pentru depozitarea decedatului la camera de frig de la 100 lei la 150 lei pe zi.

Directorul ADP, Liviu Andrica (foto), spune că majorările ar fi trebuit să fie chiar mai mari, dar a încercat să evite creşterile în salturi. "În cazul pieţelor, tarifele nu s-au mai majorat din 2018, iar la celelalte unităţi lucrăm cu tarifele din 2019, pentru că anul trecut nu le-am scumpit deloc. Între timp au crescut foarte mult preţurile la energia electrică, combustibili şi materiale", argumentează directorul. 

Atâta tot că aceleaşi costuri au crescut şi în sarcina orădeanului plătitor de impozite şi taxe, doar că el nu are cui să propună majorarea propriilor venituri...


DEZBATERE
Propuneţi aici!

Proiectul privind fiscalitatea locală pentru anul 2022 poate fi consultat de public la secţiunea "Dezbateri publice" de pe portalul Primăriei, www.oradea.ro, începând din 19 octombrie.

Orădenii care au nemulţumiri ori propuneri le pot transmite municipalităţii până pe 2 noiembrie, după care sugestiile vor intra în analiza iniţiatorilor, iar forma finală a materialului va fi supusă dezbaterii Consiliului Local Oradea în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie.

Contribuabilii pot transmite propuneri pe adresa de email primaria@oradea.ro, prin fax la numărul 0259/43.75.44, prin poştă la adresa Piaţa Unirii nr. 1 sau direct la Centrul de Informaţii cu Publicul din palatul administrativ al oraşului.