Indiferent dacă orădenii s-au săturat sau nu de șantiere, Primăria vine cu o nouă veste pentru ei: anul viitor, multe parcuri mari și importante vor intra în șantier.

Consilierii locali au aprobat, joi, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea parcului 1 Decembrie.

„Momentan se lucrează la partea de proiectare, estimăm că la finalul lunii septembrie să avem proiectul tehnic gata și tot în toamnă să demarăm procedura de licitație pentru execuția parcului, iar în primăvara anului viitor să demarăm lucrările de execuție a modernizării parcului 1 Decembrie”, a anunțat primarul Florin Birta.

Primăria pregătește documentații similare și pentru alte parcuri mari. „Mai sunt în proiectare, de asemenea, Parcul Brătianu, Parcul Libertății și lunca malului Crișului Repede, Parcul 22 Decembrie și parcul din șanțul Cetății. La toate aceste parcuri finalizarea proiectării se va termina aproximativ în cursul lunii septembrie și practic în primăvara anului viitor toate aceste parcuri ar trebui să intre în reabilitare”, a mai precizat edilul.

Și anul acesta „verdele” Oradiei se modernizează, căci în luna iulie intră în șantier parcul Petőfi. De asemenea, în curând va începe construcția parcului din zona Episcopia Bihor.

Va avea fântână muzicală

Proiectul aprobat joi pentru parcul 1 Decembrie cuprinde o amenajare pe 5 hectare, cu reconfigurarea aleilor și amenajarea mai multor zone de relaxare.

O noutate este că documentația prevede și amenajarea unei fântâni ornamentale muzicale, cu jocuri de apă și lumini, dar și a zonei din jurul său.  

Un alt punct de atracție al parcului îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de sud-est a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu zone de fitness și cu mese de șah.

Locul de joacă pentru copii va avea și o fântână din pardoseală, iar în zona din vecinătatea Colegiului Gojdu va fi amenajat un amfiteatru vegetal. Cu prilejul lucrărilor, în tot parcul vor fi plantați 183 de arbori.

Valoarea investiției este estimată la 68,5 milioane lei, cu o durată de execuție de 16 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!