Anul 2025 se anunță un 2024 „pe steroizi”. În ciuda incertitudinilor politice și economice din societate, șantierele se vor înmulți în Oradea și județ.

„Ne așteaptă un an plin de investiții. Vor începe noi lucrări derulate atât de Primărie, cât și de Consiliul Județean”, anunță primarul Florin Birta. Cele două instituții vor derula, în premieră, lucrări de peste 3 miliarde de lei!

Un nou record

Prelungirea războiul din Ucraina, incertitudinea politică cauzată de reluarea alegerilor prezidențiale, neliniștile provocate de constrângerile impuse de scăderea economică și protestele sociale prefigurează un an 2025 agitat.

Florin Birta, primar OradeaPe acest fundal tulbure, Oradea pregătește noi șantiere. „Dacă anul trecut am avut un buget de investiții de 1,28 miliarde lei, în 2025 vrem să depășim 1,5 miliarde lei, ceea ce ar fi cea mai mare sumă alocată într-un an investițiilor în Oradea”, afirmă primarul Florin Birta (foto).

Cifra exactă va fi cunoscută în primăvară, după adoptarea bugetului de stat și confirmarea tuturor cofinanțărilor europene sau guvernamentale pentru fiecare proiect.

An nou, șantiere noi

Marile șantiere se vor deschide în vară, după finalizarea pasajului din intersecția Decebal - Tudor Vladimirescu, programată pentru aprilie. „În iunie, odată cu vacanța școlară, va începe construirea pasajelor subterane de lângă magazinul Crișul și gară”, spune primarul.

Pe lista noilor lucrări se numără, printre multe altele, și modernizarea a 19 puncte termice, înlocuirea a 29 km de rețele secundare de termoficare, modernizarea Bulevardului Dacia, reabilitarea Podului Decebal, a străzii Dunărea, eficientizarea termică a 50 de blocuri și a unor școli. De asemenea, a fost programată reabilitarea Parcurilor 1 Decembrie, 22 Decembrie, Brătianu și Bălcescu, amenajarea grădinii urbane Nufărul și a pădurii urbane de pe malul Crișului Repede.

Lucrările se vor adăuga șantierelor deja deschise pentru construirea noului Spital de boli infecțioase din strada Vlădeasa și a parcării cu 516 locuri de lângă Spitalul Județean, care ar urma să fie finalizată în aprilie.

Anul pasajelor

Președintele interimar al CJ Bihor, Mircea Mălan Președintele interimar al CJ Bihor, Mircea Mălan (foto), estimează și el investiții de 1,5 miliarde lei. Cea mai mare, în valoare de 272 milioane euro, rețeaua metropolitană de tram-tren, care va „uni” liniile de tramvai din oraș cu cele de tren din comunele periurbane, va fi scoasă la licitație în prima partea a anului. „Depinde de adjudecarea licitației, dar sper ca lucrările să înceapă anul acesta”, zice Mălan.

Pentru Consiliul Județean, 2025 va fi anul pasajelor. Săptămâna trecută a fost dat ordinul de începere a lucrărilor la pasajul rutier suprateran peste girația de la ieșirea din Oșorhei spre Aleșd. În vară este programată să înceapă construirea pasajului subteran din intersecția Vladimirescu - Oneștilor și a celui peste strada Matei Corvin, ca parte a drumului de legătură între Șoseaua Borșului și Paleu.

Tot atunci ar urma să demareze construirea celor două pasaje rutiere din Calea Aradului, unul pe sub centură și altul peste girația din dreptul centrelor comerciale Era Park și Oradea Shopping City, precum și a pasajelor supraterane la ieșirea din oraș către Cluj, pe DN 1, și spre Satu Mare, pe DN 19. „Vrem să finalizăm toate pasajele până la sfârșitul lui 2026”, spune Mălan.

Drumuri și clădiri

În ce privește drumurile, administrația județeană continuă lucrările la inelul rutier metropolitan, cofinanțat prin Programul Anghel Saligny. „Depindem de finanțarea de la Guvern. Dacă PORR Construct poate lucra la tronsonul II, de la Betfia la centura Oșorhei, și să primească o parte din bani în 2026, am putea termina anul acesta”, explică președintele CJ.

CJ Bihor și-a mai programat în acest an finalizarea centurii Biharia, cu termen luna mai, modernizarea DJ 795 Salonta - Tinca, finalizarea fiind programată în octombrie, și modernizarea DJ 763 Padiș - Ic Ponor, proiect în licitație.

prefectul județului Bihor, Marcel DragoșÎn plus, în primăvară va fi încheiată modernizarea Bibliotecii Județene, iar în iulie cea a clădirii fostei Policlinici mari, care din toamnă, după dotarea cu mobilier, va deveni noul sediu al administrației județene. Mutarea din Parcul Traian 5 va lăsa Prefectura, care și deține clădirea, ca singur ocupant al acesteia, iar prefectul Marcel Dragoș (foto) vrea să atragă în spațiile eliberate chiriași care să nu presupună un aflux mare de persoane. „Centrul orașului este și așa foarte aglomerat”, spune prefectul, fost viceprimar al Oradiei.

Până atunci, însă, Prefectura trebuie să organizeze reluarea alegerilor prezidențiale, anunțate pentru 4 și 18 mai, când se vor alege și noii primari ai comunelor Căbești și Rieni, deveniți parlamentari, precum și președintele CJ Bihor, poziție vacantă după alegerea lui Ilie Bolojan ca senator.

În așteptare

 city-managerul Oradiei, Mihai JurcaÎn ciuda lucrărilor programate, criza politică provocată de anularea alegerilor prezidențiale deja afectează economia. „În condiții de instabilitate, firmele suspendă investițiile. Nu avem investitori care să spună «nu mai vin la Oradea», dar majoritatea așteaptă să vadă ce se întâmplă”, spune city-managerul Oradiei, Mihai Jurca (foto). Coordonator al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), acesta discută constant cu potențialii investitori, constatând că au devenit mai reținuți.

Economia, totuși, nu s-a oprit. În prima parte a anului, compania ucraineană Biofarma urmează să înceapă construirea unei fabrici de medicamente în Parcul Industrial I (37 milioane euro), germanii de la Stihl, care derulează cea mai mare investiție atrasă de ADLO (125 milioane euro), vor finaliza construirea fabricii din Oradea, iar producătorul de anvelope finlandez Nokian Tyres, care a făcut cea mai mare investiție în oraș (650 milioane euro), va începe în ianuarie producția de serie.

Până să convingă și alți investitori, ADLO amenajează parcuri industriale și în Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, cu termen de finalizare până la sfârșitul anului, și împreună cu CJ Bihor încearcă să stabilească noi conexiuni aeriene cu diferite hub-uri din Europa. „Licitația pentru operarea de curse regulate între Oradea și München a fost lansată în decembrie. În funcție de rezultate vom încerca să deschidem și alte rute”, spune Jurca.

Atenție la inflație

Președintele Federației Patronilor Bihor, Marius VerigoiOamenii de afaceri nu sunt la fel de optimiști. Președintele Federației Patronilor Bihor, Marius Verigoi (foto), vorbește despre un 2025 marcat de instabilitate, de restrângerea activității firmelor și de inflație. „Inflația deja ne afectează. Dacă în 2023 rata la leasing pentru o mașină medie a fost 500 euro, anul trecut a crescut la 570 euro, pentru că a crescut dobânda de referință. Companiile fie se vor împrumuta la costuri mai mari, fie își vor restrânge activitatea”.

În plus, de la 1 ianuarie firmele au costuri mai mari cu angajații, ca urmare a majorării salariului minim cu 9%, de la 3.700 la 4.050 lei. „Creșterea se va reflecta în costul tuturor bunurilor și serviciilor, iar clienții ar putea zice: «E scump, voi cumpăra din China»”, explică Verigoi.

Pe de altă parte, specialiștii vorbesc de o apreciere a dolarului. „De anul acesta etalonul monedelor va fi în aur și, cum cele mai mari rezerve de aur le are SUA, este de așteptat o întărire a dolarului. Nu recomand nimănui să își țină banii în euro”, spune președintele Asociației Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Inflația va afecta toate domeniile care se raportează la moneda europeană, de la producătorii de materii prime până la jucătorii din imobiliare. „Pentru economia județului, cel mai mare risc îl vor constitui marile companii, care pot decide mult mai ușor să închidă o fabrică, generând șomaj”, apreciază Dan. Or, rata șomajului e oricum în creștere.

Șomajul crește

 Békési Csaba, directorul AJOFMSăptămâna trecută, în Bihor rata șomajului era de 2,58%, în ușoară creștere de la nivelul de 2,3% din prima parte a anului trecut. „Rata șomajului va crește în 2025, dar mă aștept să se mențină sub 3%. Ea ar pune probleme doar dacă ar trece de 7%”, spune Békési Csaba (foto), directorul AJOFM.

La fel ca în cursul anului trecut, cele mai afectate vor fi firmele din industria ușoară, care produc încălțăminte, textile și mobilier. „Pentru ianuarie doi producători de încălțăminte au și anunțat disponibilizări”, spune Békési.

Un semnal de alarmă l-ar da și reorganizarea sectorului bugetar, anunțată la nivel național de Ilie Bolojan după modelul restructurărilor făcute ca primar al Oradiei și apoi ca președinte al CJ Bihor. „Este greu să angajezi un salariat din sectorul public în privat. Privatul are rețineri, pentru că angajatul de la stat a fost descris ca puturos și plimbător de dosare, deși multe instituții ating performanțe comparabile celor din UE”, zice directorul AJOFM.

Având în vedere, însă, că multe instituții locale au trecut deja prin „controlul de eficiență” al lui Bolojan, e puțin probabil că în județ vor exista disponibilizări de amploare. Pentru bihoreni, anul 2025 „a mai fost”...


LOVIȚI DE TRENULEȚ
„Ne așteptăm la scădere”

Ordonanța-trenuleț, numită așa după mulțimea constrângerilor financiare pe care le impune și care se aplică din ianuarie, prevede printre multe altele suspendarea angajărilor în sistemul bugetar, înghețarea salariilor bugetarilor, a pensiilor și a ajutoarelor sociale, precum și înjumătățirea valorii tichetelor de vacanță de la 1.600 la 800 lei.

directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru FecheteAceastă diminuare este de așteptat să afecteze turismul, inclusiv pe cel din Bihor, și așa ros de scăderea puterii de cumpărare. „Până acum, circa 28% dintre clienții noștri plăteau cu vouchere de vacanță, iar în cazul pensiunilor procentajul ajungea și la 50%. Ne așteptăm la o scădere a cifrei de afaceri cu 12-13%”, spune directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto).

Contractarea ar veni pe fondul unui efort de îmbunătățire a condițiilor oferite de hotelierii din stațiune. Complexul President derulează în prezent o investiție de 14 milioane euro pentru un hotel de 5 stele cu 20 de etaje, care ar trebui dat în folosință cel târziu în noiembrie.

La fel, firma Turism Felix pregătește afilierea hotelului Internațional la brandul Mercure, deținut de grupul francez Accor, prezent în România cu mai multe branduri. Măsura este menită să îmbunătățească serviciile și să crească atractivitatea Băilor Felix.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!