Un nou record de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 în Bihor: pentru prima oară de la începutul pandemiei au fost diagnosticate într-o singură zi 216 noi infectări, cu o treime mai multe decât în ziua precedentă, când au fost raportate 178 cazuri noi (record), astfel că bilanţul total a ajuns la 5.927, cumulat, până în prezent.

În ultimele 24 de ore au încetat din viaţă încă 5 pacienţi ai Spitalului Municipal din Oradea pe fondul îmbolnăvirii cu Covid. O altă premieră constă în faptul că pentru prima oară de la începutul crizei epidemiologice în Bihor sunt mai mult de 2.000 de cazuri Covid active.

Peste 26% din teste, cu rezultate pozitive

Depistarea celor 216 noi îmbolnăviri a avut loc după ce în cursul zilei precedente au fost efectuate în judeţ 822 de teste PCR (420 la Spitalul Judeţean, 288 la Spitalul Municipal din Oradea şi 114 la Marghita), dintre care 7 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Acest lucru înseamnă că 26,50% din testele făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, nu mai puţin de 100 de persoane din totalul celor 216 diagnosticate au fost testate deoarece s-au simţit rău şi au apelat la 112, iar echipajele Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor le-au prelevat probe biologice de la domiciliu.

Aproape o treime, din alte judeţe

Bihorenii recent depistaţi cu virusul sunt din Oradea (80 de persoane), Salonta, Bunteşti, Sântandrei, Aleşd, Sânmartin, Avram Iancu, Mădăras, Ciumeghiu, Marghita, Suplacu de Barcău, Sârbi, Sălard, Salonta, Căbeşti, Cărpinet, Beiuş, Ştei, Boianu Mare, Remetea, Şimian, Tileagd, Drăgeşti, Brusturi, Lazuri de Beiuş, Lunca, Rieni, Abrămuţ, Ineu, Biharia, Bratca, Cefa, Săcădat, Nojorid, Valea lui Mihai, Popeşti, Abrămuţ, Săcueni, Uileacu de Beiuş, Olcea şi Borş.

Nu mai puţin de 77 dintre persoanele depistate cu Covid în Bihor în ultimele 24 de ore sunt din alte judeţe. O parte dintre acestea au domiciliul în Sălaj şi Satu Mare, alţii lucrează în diferite localităţi din judeţ.

Amintim că persoanele depistate cu Covid în Bihor cu domiciliul şi rezidenţa în alte judeţe nu sunt luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.

Atenţie, tot mai tineri!

Sursele BIHOREANULUI atenţionează asupra unui aspect îngrijorător: între cele 247 noi persoane diagnosticate sunt şi mulţi copii, din tot judeţul, unul fiind chiar un sugar din Nojorid. Alţi copii depistaţi cu Covid au vârste de 1 an, 5 ani, 8 ani, 11 ani, 13 ani etc.

Cele mai multe persoane nou depistate cu virusul au vârstele cuprinse între 20 şi 60 de ani, aşadar sunt persoane active.

A treia zi fără vindecări

Bilanţul vindecărilor în Bihor stagnează de trei zile la 3.771, de duminică nemafiind consemnată nici o nouă vindecare.

Din nefericire, nu a stagnat şi bilanţul deceselor, care a urcat la 192, după ce în ultimele 24 de ore au încetat din viaţă încă 5 pacienţi ai Spitalului Municipal din Oradea.

Miercuri dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 365 persoane (cu 29 mai puţine decât în ziua precedentă), dintre care 26 la ATI (unde doi pacienţi sunt din alte judeţe, Arad şi Sălaj), iar în judeţ erau 2.031 de cazuri active (cu 243 mai multe decât în dimineaţa precedentă).

Este prima zi în care în Bihor numărul cazurilor active depăşeşte pragul psihologic de 2.000.

Rata infectărilor: 2,19 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a ajuns vineri în judeţul Bihor la 2,59 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, Satu Mare şi Arad au o rată de infectare mai mică, de 1,18 cazuri la mia de locuitori şi respectiv de 2,52. În Cluj rata de infectare este de 4,09, în Alba 3,72, iar în Sălaj de 3,43.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar, acolo unde s-a impus, oamenii legii au luat și măsuri de sancționare pentru încălcarea legislației în vigoare.

Polițiștii și jandarmii au verificat 1.225 de persoane carantinate și 846 persoane izolate la domiciliu şi au făcut controale cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în 101 societăți comerciale și 41 de mijloace de transport în comun.

Au fost aplicate 96 de sancțiuni contravenționale, dintre care 15 cu avertisment scris și 81 cu amenzi în valoare totală de 14.800 de lei. În aceste misiuni au fost implicate 296 cadre ale Poliţiei Bihor și 46 ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

Echipajele ISU Crișana au asigurat transportul persoanelor suspecte/confirmate ca infectate la Spitalul de Boli Infecțioase Oradea.

Apel la responsabilitate

În contextul creșterii numărului de cazuri Covid în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea face un apel către cetățeni să respecte recomandările specialiștilor, respectiv purtarea măștii, normele de igienă și de distanțare socială.

“Pentru a nu fi nevoiți să ne întoarcem la restricții și pentru a reveni la viața noastră de dinaintea pandemiei, trebuie să respectăm măsurile în vigoare și recomandările specialiștilor. Mulțumesc tuturor bihorenilor care le respectă, înțelegând că este un efort comun, al nostru, al tuturor!”, a transmis prefectul Ţiplea, care conduce şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

De altfel, potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, CJSU Bihor se va întruni miercuri, pentru a doua oară săptămâna aceasta, pentru a adopta noi decizii care să contribuie la atenuarea crizei sanitare.

Noi recorduri şi în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri un număr record de 5.343 noi îmbolnăviri şi tot un record de 107 decese, astfel încât bilanţul cazurilor de Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 222.559, iar al deceselor la 6.681.

Cele mai multe cazuri noi au fost depistate în București - 744, Cluj - 356, Timiș - 318, Iaşi - 267.

În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 10.934 persoane cu Covid, dintre care 861 în secţii de Terapie Intensivă.  

Pe teritoriul României, 27.280 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 9.931 în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.565 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 52 de persoane.