Balustradele care restricţionează circulaţia pe trotuarul dinspre malul Crişului Repede de peste drum de clădirea Primăriei vor dispărea. Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri vor reamenaja anul viitor malul aflat în prag de surpare, din aval de podul Sfântul Ladislau, ca zonă de promenadă aproape de nivelul luciului de apă.

"Vrem să asigurăm o stare de tihnă şi siguranţă pentru toţi cei care vor merge în această zonă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au mai luat parte Claudiu Oros, directorul adjunct al ABA Crişuri, şi Adriana Brehoiu, inginer proiectant în cadrul firmei Aquaproiect.

Potrivit directorului Oros, proiectul de reabilitare a malului Crişului Repede a avut în vedere funcţionalizarea lucrărilor hidrotehnice din zonă şi îmbunătăţirea aspectului arhitectural, cu menţinerea vegetaţiei deja existente. "Primul obiectiv este păstrarea elementelor verzi de pe acest tronson. Toţi arborii care nu vor încurca lucrările se vor menţine, iar taluzele preconsolidate vor fi înierbate", a spus Oros.

O lucrare complexă

Conform proiectului făcut de firma Aquaproiect, care va fi supus dezbaterii publice în perioada următoare, lucrările vor afecta porţiunea de mal cuprinsă între podul Sfântul Ladislau şi pasarela pietonală din dreptul fostului Centru de Calcul.

"Lucrările vor cuprinde suprabetonarea elevaţiei zidului existent, turnarea unei grinzi de beton pentru stabilizarea fundaţiei, realizarea unui prism din anrocamente (n.r. îngrămădire de piatră într-o formă de prismă care formează o platformă de întărire) pentru zona de promenadă, refacerea zonelor verzi, a protecţiei de mal prin înierbare şi păstrarea vegetaţiei existente", a declarat inginerul Adriana Brehoiu.

Ponton la apă!

Accesul la zona de promenadă amenajată aprope de nivelul luciului de apă va fi asigurat, din două părţi, cu ajutorul unei rampe pornind din strada Tudor Vladimirescu şi a unei subtraversări pe sub podul Sfântul Ladislau.

"Din trotuarul de 2,5 metri lăţime vor coborî trei trepte de 60 de centimetri lăţime fiecare pe care vor putea să stea cei care vor să se bucure de luciul de apă. În felul acesta oferim accesibilitate înspre Crişul Repede. Jos, la nivelul apei, s-a propus amenajarea unui ponton, iar în acea zonă treptele vor fi dublate ca să se poată păşi coresponzător", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrări, din primăvară...

Potrivit edilului, valoarea investiţiei se va ridica la circa 25 milioane lei. Partea de lucrări hidrotehnice, estimată la circa 18 milioane lei, va fi asigurată de ABA Crişuri şi va fi realizată de Repcon SA, în cadrul unui proiect mai mare, iar diferenţa va fi plătită de la bugetul local.

Valoarea exactă a contribuţiei oraşului va fi stabilită doar după expertizarea gradului de degradare în care se află malul, aproape surpat, al Crişului Repede.

"Vom începe lucrările în primele luni ale anului viitor, când se desprimăvărează, şi nu se pune problema să lucrăm mai mult de un an", a spus Mălan.

Odată finalizate lucrările de amenajare a noii promenade şi cele de construire a parcării subterane din strada Independenţei, orădenii vor avea la dispoziţie o zonă de promenadă pe malul Crişului începând de la podul CFR din zona Mareşal Averescu până la pasarela pietonală de lângă fostul Centru de Calcul, cu trecere pe sub podul Dacia, pe sub pasarela hobonată şi pe sub podul Sfântul Ladislau.