Primăria Oradea a anunţat, marţi, că au fost finalizate lucrările de modernizare a 26 de treceri de pietoni din oraş, care, de acum, sunt iluminate inteligent, cu scopul de reducere a riscului de producere a accidentelor. 

Proiectul este unul cerut de orădeni, prin programul de bugetare participativă, şi realizat din bugetul local. 

"Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea a finalizat lucrările la cele 26 de treceri de pietoni iluminate inteligent din oraş, pentru siguranţa în trafic, urmând ca recepţia lucrărilor să aibă loc până la finalul lunii", se arată în informarea municipalităţii. 

Reprezentanţii Primăriei transmit că trecerile sunt iluminate începând cu lăsarea serii şi pornirea iluminatului public stradal din zona fiecărei treceri: "Astfel, în momentul în care pietonul se pregăteşte să traverseze, se declanşează senzorul de mişcare, iar lumina se intensifică  pe toată lăţimea trecerii de pietoni".

Pentru realizarea iluminării cu LED, s-au montat stâlpi metalici tubulari de tip SMT racordaţi la reţeaua electrică. Stâlpii folosesc ca suport pentru corpurile de iluminat montate la circa 8 metri înălţime, dar şi ca suport pentru senzorul de mişcare, montat la circa patru metri.

Totodată, pe stâlpi s-au montat casete luminoase pentru presemnalizarea trecerilor.

Trecerile de pietoni iluminate cu LED sunt pe străzile: Cazaban, Oneştilor, T. Vladimirescu, B-dul Decebal, B-dul Dacia, Transilvania, Parcul Petőfi, B-dul Ştefan Cel Mare, Matei Corvin, Calea Clujului, Parcul 1 Decembrie, Meşteşugarilor, Lăpuşului, Sextil Puşcariu, Calea Aradului, Seleuşului şi Războieni.

Lucrările au fost realizate de S.C. Ritmoteh S.R.L. Oradea, valoarea investiţiei fiind de 424.000 lei (fără TVA). 

În Oradea mai sunt peste 200 de treceri de pietoni nesemaforizate. Municipalitatea vrea ca, anual, să modernizeze câteva dintre ele, instalându-le sistemul cu LED.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!