Imediat după primirea prognozelor potrivit cărora Crişul Repede urma să iasă din matcă în câteva localităţi din estul judeţului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor a luat, luni seară, măsuri de înştiinţare a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din Vadu Crişului, Auşeu, Şuncuiuş, Bratca, Bulz şi Aleşd, precum şi de evacuare preventivă a 280 de persoane din localitatea Bălnaca, ale căror gospodării se află într-o zonă expusă la inundaţii.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Crişana, locotenentul Cristian Herţe, toţi cei 280 de oameni au fost cazaţi la căminul cultural şi la şcoala din localitate.

Patru ofiţeri şi un subofiţer din cadrul inspectoratului s-au deplasat la faţa locului şi, împreună cu primarii celor şase localităţi alertate, au efectuat recunoaşteri în zonele ce puteau fi afectate de viitură. La 15 turişti care aveau amplasate corturile în zona peşterii Ungurului li s-a recomandat să se mute într-o zonă mai înaltă, pentru a fi protejaţi în cazul unei viituri.

Ulterior, ca urmare a revărsării apelor, au fost inundate 6 hectare de teren agricol în Vadu Crişului, 2 hectare de teren agricol şi 8 hectare de fâneţe în Groşi, iar drumul judeţean DJ 108I din localitatea Lorău a fost inundat pe o lungime de circa 500 metri, cu o peliculă de apă de 50 de centimetri.

Pentru a înlătura efectele negative produse de inundaţii, 40 de membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din zonele calamitate au intervenit cu saci de nisip şi două utilaje mecanice.

La această oră, conform ISU, apele sunt în retragere, pericolul unor noi inundaţii fiind redus.