O sală, un pian, un muzician şi o mare îndrăzneală. În această săptămână, orădenii au şansa să fie martorii unui eveniment ce ar putea intra în istorie!

Apreciatul pianist orădean Thurzó Zoltán este decis să bată recordul mondial pentru cel mai lung concert la pian şi, pentru asta, să cânte timp de aproape o săptămână, zi şi noapte. El a ales peste 400 de compoziţii celebre pentru neobişnuitul concert şi şi-a încălzit degetele...

De colecţie

Thurzó Zoltán are muzica în sânge. De trei generaţii, familia sa promovează arta şi cultura. Bunicul său a fost Thurzó Sándor (1920-2009), un reputat violonist şi istoric muzicolog, iar bunica, născută Tyukodi Margit, cântăreaţă de operă. Mama, Margit Terézia, a cântat la flaut, pian şi vioară, iar fratele acesteia, Sándor József, cântă la vioară.

Bunicul său s-a dedicat cercetării istoriei muzicii în Oradea, citind arhive din România şi Ungaria. În demersul său, a găsit şi a cumpărat documente relevante, precum şi diverse instrumente muzicale, între care o vioară folosită în 1760 într-un concert condus de Michael Haydn în Palatul Romano-Catolic din Oradea. Mai mult, patrimoniul familiei include toate manuscrisele originale ale celebrului compozitor maghiar Bartók Béla. În total, avuţia cu valoare istorică strânsă de familia Thurzó numără peste 18.000 de piese.

Pianistul

Spre deosebire de bunicul său, Zoltán a ales pianul. A făcut-o când era de-o şchioapă, iar la 5 ani urca deja pe scenă pentru primul său recital. De atunci a adunat în palmares o sumedenie de concerte, în ţară şi străinătate, un repertoriu ce cuprinde aproximativ 1.000 de lucrări, dar şi o mulţime de aplauze.

În vârstă de 38 de ani, Thurzó Zoltán vrea să pună Oradea pe harta muzicală a lumii. În această săptămână, va încerca să doboare recordul mondial anterior şi, astfel, să fie înregistrat în Cartea Recordurilor (Guinness World Records) drept pianistul care a dat cel mai lung concert din istorie. Recordul actual este deţinut de indianul Mrityunjay Sharma, care a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Sonatele lui Mozart

Maratonul va începe, marţi, 30 noiembrie, de la ora 8, în sala festivă a Universităţii Partium din Oradea. Dacă totul va merge aşa cum plănuieşte pianistul, până pe 6 decembrie, la ora 5 dimineaţa, va fi cântat timp de 130 de ore şi va intra în istorie.

Pe parcursul concertului de 6 zile şi 6 nopţi, Thurzó Zoltán va interpreta 450 de piese, între care integrala sonatelor pentru pian de Ludwig van Beethoven, precum şi integrala sonatelor pentru pian, integrala fanteziilor şi a rondourilor de Wolfgang Amadeus Mozart. În sine, interpretarea tuturor sonatelor lui Mozart "legate" va fi o premieră pentru un pianist român. Artistul a şi asociat evenimentul de celebrul compozitor clasic, de la a cărui moarte vor fi trecut 230 de ani pe 5 decembrie.

Din programul maratonului mai fac parte, printre altele, compoziţii pentru pian semnate de George Enescu, Liszt Ferenc, Frédéric Chopin, Johann Strauss jr., Hans Zimmer, George Gershwin şi Robert Schumann.

Spectatorii unui moment unic

Conform regulamentului - căci există unul, fiind vorba de o încercare oficială de intrare în Cartea Recordurilor - pentru fiecare oră de cântat, muzicianul va primi câte 5 minute de pauză, aşadar în total va avea 650 de minute libere, adică aproape 11 ore, pentru a mânca ori a se odihni.

Va putea, spre exemplu, să vorbească în timp ce cântă sau chiar să dea interviuri. Încercarea, solicitantă atât fizic, cât şi psihic, va fi filmată din mai multe unghiuri, astfel încât cei de la Guiness World Records să fie convinşi de veridicitatea ei.

Pianistul orădean s-a antrenat înainte, a făcut repetiţii, iar partenera sa, Erika, îi va fi alături pe tot parcursul maratonului. Muzicianul îi aşteaptă, însă, şi pe orădeni să-l susţină în ineditul demers. Curioşii vor putea merge oricând, în timpul zilei, la Universitatea Partium, din strada Primăriei, ca să-l asculte pe Zoltán, doar să aibă asupra lor certificatul verde Covid.

Pe lângă recordul care i-ar purta numele, artistul orădean mai are un vis. Speră că, dacă va reuşi să bată recordul, va obţine şi notorietatea necesară pentru a putea strânge fonduri şi a amenaja un muzeu al muzicii în Oradea. Aşadar, maratonul pianistului nu se va încheia în cele câteva zile...