Curtea de Apel Oradea a pronunţat sentinţa în cazul lui Florenţiu Nuţu Simionescu, comisarul Gărzii Financiare Bihor trimis în judecată de procurorii DNA Oradea în iunie anul trecut pentru trafic de influenţă în formă continuată, după ce a recunoscut că a încasat taxe de protecţie în valoare de 15.000 euro pentru protejarea grupării evazioniste coordonată de patronul Trei G, Ion Govoreanu.

Pe 14 decembrie, anul trecut, funcţionarul a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, sentinţă blândă motivată şi prin faptul că omul nu a mai avut probleme cu legea şi, în plus, a recunoscut din start comiterea faptelor.

Argumentele nu au fost suficiente pentru judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au majorat pedeapsa de la 2 ani şi 6 luni, la 3 ani de închisoare dispunând totodată ca Simionescu să o şi execute în regim de detenţie.

Magistraţii Curţii au menţinut restul dispoziţiilor sentinţei de la Tribunalul Bihor, prin care comisarul era obligat să restituie sumele încasate ca taxă de protecţie, în valoare de 15.000 euro, către Emil Pop, finul de cununie al omului de afaceri Ion Govoreanu, care i-a plătit şi care, în vara anului trecut, l-a denunţat.

Hotărârea Curţii de Apel Oradea nu este definitivă, Simionescu având posibilitatea să o atace, prin recurs, în termen de 10 zile de la pronunţare, iar procesul se va relua la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Florenţiu Nuţu Simionescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012. Potrivit rechizitoriului, comisarului i se impută că, în perioada octombrie 2008 - iulie 2009, prevalându-se de influenţa pe care ar avea-o faţă de alţi comisari din cadrul Gărzii Financiare, a încasat 15.000 de euro de la Emil Pop, pentru a proteja trei dintre firmele acestuia, implicate în suveica evazionistă coordonată de naşul său de cununie, patronul Trei G.

Suma reprezenta o taxă de protecţie, pentru ca verificările făcute la societăţile respective să se limiteze la constatarea unor abateri minore, soldate cu avertismente şi amenzi nesemnificative, de maxim 2.000 de lei. În acest timp, beneficiind de protecţia comisarului, bugetul de stat a fost fraudat cu peste 30 milioane de lei.

Pe 31 mai Simionescu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar pe 1 iunie procurorii au înlocuit această măsură cu cea a obligării de a nu părăsi localitatea pe un termen de 30 de zile.