În Bihor au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore încă 240 persoane infectate cu SARS-CoV-2, potrivit informaţiilor date publicităţii sâmbătă de către Grupul de Comunicare Strategică, astfel încât bilanţul total în judeţ a ajuns, oficial, la 6.557 cazuri înregistrate de la începutul pandemiei şi până în prezent.

Fix o treime din teste, rezultate pozitive

Depistarea celor 240 de noi infectări a avut loc după ce în Bihor au fost efectuate 832 teste PCR (422 la Spitalul Judeţean, 288 la Spitalul Municipal din Oradea şi 122 la Marghita). Din acest total, 119 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Acest lucru înseamnă că 33,66% din testele făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul.

Focar la centru pentru copii

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea, Beiuş, Bunteşti, Pocola, Girişu de Criş, Sântandrei, Lugaşu de Jos, Suplacu de Barcău, Şimian, Oşorhei, Tămăşeu, Vârciorog, Lăzăreni, Abram, Borş, Vadu Crişului, Sânmartin, Bratca, Valea lui Mihai, Popeşti, Tinca, Batăr, Ciumeghiu, Toboliu, Hidişelu de Sus, Biharia, Cetariu, Nojorid, Ştei, Rieni şi Marghita.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, între cele 240 persoane confirmate se află şi 11 adolescenţi şi tineri cu vârste între 11 şi 23 de ani de la Centrul Rezidenţial pentru Copii separaţi de părinţi al Asociaţiei Creştine Elim din Marghita.

Este pentru prima oară de la începutul pandemiei când în Bihor se descoperă un focar Covid într-un aşezământ pentru copii şi tineri, în ultimele 3 luni asemenea cazuri fiind descoperite în 7 centre rezidenţiale pentru vârstnici.

O parte din persoanele depistate Covid pozitive în Bihor sunt din alte judeţe, acestea nefiind luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.

3 decese, aproape 300 de vindecări

În ultimele 24 de ore, au încetat din viaţă încă 3 pacienţi cu Covid din Spitalul Municipal orădean, totalul deceselor ajungând la 220 de la începutul pandemiei până în prezent.

Pe de altă parte, în acelaşi interval de timp în Bihor s-au înregistrat încă 270 de vindecări, bilanţul acestora ajungând la 4.243.

Sâmbătă dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 361 persoane (cu 6 mai puţine decât în ziua precedentă), dintre care 26 sunt îngrijite în stare gravă şi critică în compartimentele ATI.

În judeţ erau înregistrate 2.239 cazuri active (cu 52 mai puţine decât cu o zi înainte).

Rata infectărilor: 3,21 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a ajuns sâmbătă în judeţul Bihor la 3,21 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mică, de numai 1,56 (cu menţiunea că aici se fac teste puţine, majoritatea celor pentru sătmăreni fiind procesate în Bihor şi în Cluj).

În Cluj rata de infectare este de 4,61 la mie, în Sălaj de 4,76, iar în Alba de 4,01 la mia de locuitori, iar în Arad de 3,3 la mie.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat și măsuri de sancționare pentru încălcarea legislației în vigoare.

Polițiștii și jandarmii au verificat 1.370 de persoane carantinate și 1.473 de persoane izolate la domiciliu, şi au controlat modul de respectare a măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare în 130 societăți comerciale și 73 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 122 sancțiuni contravenționale, din care 92 cu avertisment scris și 30 cu amenzi în valoare totală de 14.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei.

În aceste misiuni au fost implicați 216 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 39 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 14 în patrule mixte, aplicând 21 sancțiuni contravenționale din care 21 avertismente scrise pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Evoluţia în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 5.753 noi îmbolnăviri şi 101 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 241.339, iar al deceselor la 6.968.

În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 11.254 persoane cu Covid, dintre care 923 în secţii de Terapie Intensivă (nivel record).  

Pe teritoriul României, 27.280 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 9.931 în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.565 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 52 persoane.