Biserica din Bratca este sub asediu. Adunaţi în faţa sfântului lăcaş, circa 100 de credincioşi au blocat duminică dimineaţă şi cea de-a treia tentativă a Episcopiei Ortodoxe de a instala în biserică un preot străin de sat.

Delegaţia condusă de protopopul Dorel Rusu, din care au mai făcut parte vicarul Nicolae Pop, juristul Ciprian Balint şi Radu Marian, preotul din Rohani care a câştigat concursul pe post organizat de Episcopie, a fost oprită în stradă şi a discutat cu credincioşii, în plin viscol, prin gardul bisericii.

În cele circa 20 de minute de discuţii în contradictoriu, credincioşii le-au reproşat feţelor bisericeşti insistenţa cu care vor să pună un preot din afară, în condiţiile în care satul se vrea păstorit de Ionuţ, fiul mai mare al fostului paroh Liviu Pop, decedat în noiembrie. Ionuţ este absolvent de teologie, este căsătorit şi îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea păstori comunitatea ortodoxă din Bratca.

Hotărârea de care au dat dovadă enoriaşii adunaţi în faţa bisericii i-a determinat pe oamenii episcopului Sofronie Drincec să se întoarcă la Oradea aşa cum au venit. "O să îi transmitem Prea Sfinţitului doleanţele dumneavoastră", le-a spus la plecare protopopul Dorel Rusu.

"Să ne rugăm lui Dumnezeu!"

După plecarea delegaţiei sătenii au intrat în biserică, unde au participat la slujba de duminică şi s-au rugat împreună pentru reuşita cauzei lor. "Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute în încercarea aceasta grea prin care trecem împreună cu Ionuţ", s-au închinat brătcanii.

Enoriaşii susţin că numirea lui Ionuţ ca preot de Bratca a fost ultima dorinţă a fostului paroh, lucru recunoscut inclusiv de PS Sofronie, care a promis în faţa credincioşilor, la înmormântare, că tânărul va sluji în biserica renovată de tatăl său.

"O mie şi ceva de oameni l-am auzit pe Prea Sfinţitul spunând că o să îl pună pe Ionuţ. "Să treacă cele 40 de zile de la înmormântare şi, o să vedeţi, că o să fie bine", a zis episcopul, iar în cea de-a 42-a zi a făcut concurs pe post", a spus Nicolae Haragoş.

"De ce insistă?"

Credincioşii sunt cu atât mai supăraţi cu cât Episcopia forţează instalarea preotului Radu Marian cu fiecare ocazie. "Nu-l înţeleg nici pe preotul acela, dacă vede că oamenii nu-l vor, de ce mai insistă? Eu dacă mi-aş rezolva un post şi când m-aş duce la locul de muncă oamenii m-ar ţâpa de acolo de două ori, n-aş mai merge şi a treia oară, că mi-ar fi jenă", a declarat un localnic.

Sătenii pun insistenţa preotului Radu Marian pe seama faptului că şi-a luat deja rămas bun de la mica parohie din Rohani, iar acum credincioşii de acolo nu-l mai vor înapoi.

Enoriaşii sunt cu atât mai îndârjiţi cu cât Episcopia Ortodoxă a făcut imprudenţa să pună presiune pe localnicii. "S-a ajuns până acolo că părintele Laurenţiu Lazăr de la fundaţia Filantropia, care ţine centrul pentru persoane cu handicap din Bratca, i-a ameninţat pe angajaţi că îi dă afară dacă vin la biserică!", a reclamat un credincios.

Batjocură în loc de înţelegere

Izbucnit duminica trecută, când o delegaţie condusă tot de protopopul Puşcaş a avut prima tentativă de instalare a noului preot, conflictul din Bratca se adânceşte pe zi ce trece, în loc să îşi găsească o rezolvare.

Hotărăţi să susţină cauza lui Ionuţ, credincioşii au adunat 700 de semnături pe o petiţie în care cer instalarea acestuia şi şi-au delegat reprezentanţi să o depună la Episcopie.

"Miercurea trecută ne-am dus la Oradea crezând că o să găsim înţelegere, dar am găsit numai batjocură. Au refuzat să ne înregistreze cererea, n-au vrut să ne primească şi ne-au ameninţat cu Poliţia. Mie, om bătrân, mi-au spus: "Ce caută cheile de la biserică, în mâna unui om de nimic?!". De ce sunt eu om de nimic? Că am muncit ani de zile la biserica asta? Pentru că oamenii au avut încredere în mine şi m-au pus consilier?", s-a plâns Ioan Domocoş.

Întărâtaţi de aroganţa cu care sunt trataţi, credincioşii din Bratca sunt hotărâţi să nu cedeze în faţa Episcopiei Ortodoxe şi să îşi apere biserica cum ştiu mai bine. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru liniştea părintelui Liviu Pop, cel care a ştiut să ţină comunitatea atât de aproape încât îi ascultă cuvântul şi după moarte...