Oradea a "bătut" Europa de Est. Grupul german Eberspacher, care a luat decizia strategică să îşi extindă de anul viitor facilităţile de producţie inclusiv în estul continentului, intenţionează să îşi construiască noua fabrică în Parcul Industrial Eurobusiness I. "Va fi o fabrică de sisteme de evacuare şi sisteme de aer condiţionat pentru industria auto", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Eberspacher vrea să concesioneze o suprafaţă de 11,2 hectare teren, pe care va construi anul viitor o hală de producţie de 15.000 metri pătraţi, zone de depozitare şi birouri administrative. Investiţia este estimată la 32 milioane euro şi va duce, încă din primul an, la apariţia a 150 de locuri de muncă, numărul acestora urmând să ajungă la 700 atunci când investiţia va ajunge la maturitate.

Tradiţie germană

Înfiinţată în 1865 de maistrul tinichigiu Jacob Eberspacher, ca întreprindere specializată în construirea de acoperişuri din sticlă pe structură metalică, compania şi-a diversificat producţia de-a lungul timpului producând inclusiv încălzitoare pentru vehicule, piese pentru motoare de avion în timpul ultimului război mondial şi maşini de gătit, proteze şi cutii metalice după război.

Astăzi, grupul german se numără printre cei mai mari producători mondiali de sisteme de evacuare, sisteme de încălzire pentru autoturisme şi sisteme de aer condiţionat pentru autobuze. Spre exemplu, Eberspacher a asigurat confortul termic al primelor modele Volkswagen Beetle, pentru a ajunge să producă în prezent inclusiv încălzitoare pentru vehiculele cu motor electric.

Prezent în 25 de ţări

Cu clienţi în întreaga industrie auto din Europa, America de Nord şi Asia, de la Mercedes şi Audi la Volkswagen şi Saab, Eberspacher este unul dintre partenerii tradiţionali ai producătorilor de maşini, autovechicule utilitare şi autobuze în domeniul inovaţiilor de pe segmentul sistemelor de aer condiţionat şi sistemelor electronice.

Grupul Eberspacher a încheiat anul trecut cu un volum de vânzări de 3,5 miliarde euro la un număr de 8.400 de angajaţi în 60 de unităţi din 25 de ţări.