Peste 200 de orădeni au luat parte sâmbătă dimineaţă la Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a lucrărilor de la Biserica cu Lună, oficiate de un sobor de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române condus de Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Din sobor au mai făcut parte Prea Sfinţitul Sofronie Drince, episcopul Oradiei, PS Ioan Siluan, chiriarhul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Paisie Lugojeanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi preoţi din episcopia Oradiei.
La eveniment au putut fi văzuţi viceprimarul de Oradea, Mircea Mălan, directorul Inspectoratului pentru Cultură, Lucian Silaghi, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", Ligia Mirişan, foşti politicieni locali precum pesedistul Mihai Bar, şi mulţi alţii.
"Numărul credincioşilor ar fi fost mult mai mare, dar oamenii s-au dezobişnuit să vină la Biserica cu Lună din cauza lucrărilor de reabilitare din Piaţa Unirii. Le este peste mână să umble prin şantier", a declarat un constructor.
De altfel, în ciuda faptului că era zi nelucrătoare, slujba de sâmbătă a fost acompaniată în fundal de sunetul picamerelor şi excavatoarelor care lucreau la reabilitarea celei mai importante pieţe publice din municipiu. În faţa Primăriei, pietrarii italieni montau de zor piatră cubică pe placa de beton turnată în urmă cu câteva luni.
Puterea crucii
Slujba de sfinţire a lucrărilor de la Biserica cu Lună a deschis festivităţile ocazionate de împlinirea a 320 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Ortodoxe de Oradea prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice acordată în 1695.
"Nu se putea găsi o săptămână mai frumoasă pentru acest eveniment decât săptămâna Sfintei Cruci. Semnul crucii este pentru noi apărare, este cea mai scurtă şi profundă rugăciune, este armă împotriva diavolilor", a spus în predica sa ÎPS Laurenţiu cu trimitere la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci de la începutul acestei săptămâni.
În cuvântul său de îndreptare, PS Sofronie Drincec a vorbit despre împlinirea celor 320 de ani de la prima atestare documentară a episcopiei orădene. "Istoria noastră nu începe în 1695, este mult mai veche pe aceste meleaguri, dar marcăm recunoaşterea Episcopiei Ortodoxe, de către o stăpânire care nu era nici românească, nici ortodoxă", a spus PS Drincec.
"A meritat!"
La rândul său, părintele Teodor Cristea, preotul paroh al Bisericii cu lună, a vorbit despre lucrările ample de reabilitare a lăcaşului de cult derulate în ultimii ani. Reabilitarea bisericii a început încă din anul 2005 cu lucrările interioare care au cuprins inclusiv partea de pictură şi au continuat apoi prin intermediul proiectului transfrontalier "Punţi Crişene" câştigat de municipalitatea orădeană.
Investiţia, în valoare de circa 700.000 euro, a cuprins, printre altele, lucrări de rezistenţă, consolidare, drenaj suplimentar perimetral, refacerea scării de acces în turn pentru a face vizitabil mecanismul cu lună, amenajarea unui muzeu dedicat episcopului Roman Ciorogariu şi înlocuirea celor 15 vitralii cu reprezentări din viaţa Maicii Domnului, ocrotitoarea Bisericii cu lună.
Pentru toate acestea preotul a mulţumit municipalităţii orădene şi îndeosebi, fostului coordonator al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Marcel Boloş, iniţiatorul proiectului. Parohul şi le-a cerut scuze credincioşilor pentru deranjul provocat în biserică. "A fost mult, dar cred a meritat", a încheiat părintele Cristea.
La încheierea slujbei, credincioşii s-au putut închina la capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna adus de ÎPS Laurenţiu Streza la Oradea, au putut vizita noul muzeul bisericii şi au fost invitaţi în curtea interioară la o agapă.
Festivităţile ocazionate de împlinirea a 320 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Ortodoxe de Oradea vor continua duminică cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală Învierea Domnului. În cadrul slujbei religioase mitropolitul Ardealului va da citire mesajului transmis credincioşilor orădeni de către Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României.
Manifestările se vor încheia de la ora 5 cu un concert de muzică corală care va avea loc la Filarmonica de Stat.