Mihai Capră a declarat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Prefectura Bihor, că în cursul dimineţii de joi a avut o întâlnire cu şefii judeţeni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Poliţiei, Inspectoratului de Jandarmerie şi Inspectoratului Poliţiei de Frontieră. "Tema discuţiilor a fost pregătirea disponibilizărilor astfel încât acestea să nu afecteze capacitatea operaţiunală a acestor structuri", a spus secretarul de stat din MAI.

"S-a calculat"

Potrivit acestuia, la ISU Bihor vor fi reduse 82 de posturi dintr-un total de 1.151, la Jandarmerie 35 din 450, la Poliţia de Frontieră 196 din 684, iar organigrama Poliţiei Bihor va fi diminuată cu 9 persoane.

Capră a specificat că în unele instituţii câţiva angajaţi ai decis să plece singuri, înainte de a fi puşi la dispoziţia Ministerului, timp de trei luni, în vederea disponibilizării. "De la ISU au plecat deja şapte persoane, iar de la Jandarmi doi subofiţeri şi-au dat demisia", a spus Mihai Capră.

De asemenea, oficialul MAI a afirmat că, în ceea ce priveşte Poliţia, este posibil să nu se facă nicio disponibilizare, deoarece şeful Inspectoratului Judeţean, comisarul şef Adrian Bucur, i-ar fi spus că se vor găsi alte soluţii pentru reducerea organigramei. "La Poliţie sunt în discuţii pentru disponibilizare nouă persoane, dar după aprecierea inspectorului-şef se va găsi o altă rezolvare", a spus Capră.

Mihai Capră a mai afirmat că înainte de a decide disponibilizările din MAI, conducerea Ministerului "a avut la bază un calcul care a pornit de la două elemente, necesitatea cetăţenilor de a avea servicii de calitate şi resursele aflate la dispoziţie", adăugând că "disponibilizările se vor face în aşa fel încât să nu fie afectată capacitatea operativă a structurilor".

Viitorul pe mega-judeţe

În altă ordine de idei, secretarul de stat Mihai Capră a afirmat că există "o gândire" şi pentru eventualitatea că se va trece la reforma administrativ-teritorială. "Gândirea este aceea de a crea o prefectură pe structura judeţului mare, iar prefecturile de acum se vor transforma în oficii prefecturale pe structura actualelor judeţe, cu 20-25 de angajaţi, care vor efectua exact treaba pe care o fac acum prefecturile", a spus responsabilul MAI.

El a adăugat că, în ce priveşte structura actuală a serviciilor publice comunitare precum cele de Înmatriculări Auto şi Eliberare Paşapoarte, acestea vor rămâne neatinse. "Nu vom modifica structura lor actuală", a spus Capră.

În schimb, a precizat oficialul MAI, vor fi restructurate inspectoratele judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, care vor fi reorganizate sub forma unor Direcţii pe structura de acum a judeţelor.

Secretarul de stat nu a precizat când anume vor fi făcute disponibilizările. El s-a referit doar la posibilitatea ca unii dintre disponibilizaţi să fie angajaţi în structurile Poliţiei Locale, cu condiţia ca primarii să obţină derogări de la Ordonanţa de Guvern prin care anul trecut s-au interzis angajaările în sistemul bugetar şi ca primăriile să se încadreze în cheltuielile de personal din acest moment.

Mihai Capră s-a aflat zilele trecute în judeţele Caraş Severin, Hunedoara şi Arad, urmând să fie prezent în această săptămână şi în judeţele Sălaj şi Bistriţa Năsăud, cu acelaşi scop, al pregătirii disponibilizărilor din structurile teritoriale ale MAI.