Amenda rămâne în vigoare! Electrocentrale Oradea a pierdut procesul deschis la Curtea de Apel Oradea împotriva Administraţiei Fondului pentru Mediul, prin care a contestat mega-amenda de 33,4 milioane euro.

CET-ul a fost sancţionat în primăvara anului trecut cu 100 euro pentru fiecare dintre cele 334.000 de certificate de bioxid de carbon depuse în 2013 cu întârziere de două zile la Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene.

Curtea de Apel Oradea a respins acţiunea pe 16 martie ca "neîntemeiată", fapt pentru care CET-ul este bun de plată. "Am făcut recurs la această sentinţă la Înalta Culte de Casaţie şi Justiţie şi aşteptăm o hotărâre definitivă", a spus Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Necula a declarat că, deşi Electrocentrale a pierdut procesul cu Administraţia Fondului pentru Mediu, amenda va rămâne neachitată. "Judecătorul sindic a stabilit deja că amenda este tardivă şi nu a acceptat înscrierea ei la masa credală. Tabelul de creanţe rămâne valabil în forma aprobată", a declat administratorul special.

Potrivit planului de reorganizare, pe lista creanţelor bugetare care urmează să fie plătite se numără, printre alţii, bugetul de stat cu 11 milioane lei, Primăria cu 1,5 milioane lei, Administraţia Fondului pentru Mediu cu 230.000 lei, ABA Crişuri cu 49.000 lei şi ANRE cu 14.000 lei.

Suma totală pe care o vor recupera creditorii bugetari este de 10 ori mai mică decât cea revendicată de AFM pentru amenda aplicată în aprilie 2014.