Primăria face pasul înapoi în scandalul impozitării terenurilor intravilane. La doar o lună de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local care prevede că pentru suprafeţele de teren intravilane mai mari de 850 de metri pătraţi, 850 mp vor fi taxaţi din oficiu ca teren aferent construcţiei indiferent de categoria declarată de proprietar municipalitatea lucrează la o modificare a normativului.

După ce a înregistrat circa 350 de reclamaţii în doar două săptămâni de la emiterea înştiinţărilor de plată, municipalitatea ia în calcul îmbunătăţirea normativului pentru a nu se trezi în situaţia de a pierde eventuale procese intentate de orădenii afectaţi de majorarea de zeci de ori a impozitelor prin reîncadrarea categoriei terenului de la agricol la curţi construcţii.

"Vom propune modificarea Hotărârii de Consiliu Local în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie. Corecţiile vor fi făcute pentru a asigura un cadru echitabil de impozitare", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan, joi, în încheierea şedinţei de Consiliu Local.

Viceprimarul a răspuns unei interpelări făcute de consilierul local Pasztor Sandor. UDMR-istul, care în încheierea şedinţei de Consiliul Local de la sfârşitul lunii ianuarie, a ridicat problema numărului mare de cazuri în care deţinătorii terenurilor agricole intravilane impozitate ca şi curţi construcţii, deşi nu pot construi pe ele, a cerut lămuriri referitor la demersurile municipalităţii pentru corectarea situaţiei.

"Vreau să ştiu ce s-a întâmplat cu hotărârea de Consiliu Local legată de impozitarea terenurilor intravilane", a spus Pasztor.

Răspunsul viceprimarului Ovidiu Mureşan a fost completat de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, care a spus că normativul va fi modificat astfel încât să asigure o impozitare cât mai corectă a terenurilor.

"Ideea este de a corela declaraţia omului cu realitatea din teren şi planurile urbanistice. Intenţia este de a crea la nivelul Direcţiei de Urbanism un filtru în ceea ce priveşte declararea categoriilor de folosinţă. Lucrările făcute de topografi vor trebui să respecte planurile urbanistice", a spus directorul.

Altfel spus, toţi proprietarii de terenuri arabile vor trebui să se prezinte la Primărie cu actul de proprietate asupra terenului şi o adeverinţă de la Direcţia de Urbanism. Adeverinţa va trebui să confirme categoria terenului în concordanţă cu planurile de urbanism şi realitatea din teren.

Având în vedere că această măsură va afecta nu mai puţin de 5.800 de proprietari de terenuri declarate ca agricole, conducerea municipalităţii ia în calcul varianta amânării termenului de plată a impozitelor pentru aceştia pentru a putea beneficia de reducerea oferită de lege.

"Pentru a nu afecta deţinătorii de terenuri, vom prelungi până la 30 septembrie perioada în care pot beneficia de bonificaţia de 10% contribuabilii care îşi plătesc integral impozitele pentru anul în curs", a promis viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii municipalităţii, orădenii care şi-au plătit deja impozitele dar, în urma modificării normativului, vor datora bugetului local mai puţin decât au plătit, îşi vor primi banii înapoi.