Gata cu digi-şanţurile! RCS&RDS a finalizat amenajarea a 154 kilometri de canalizaţie tehnică în cadrul unei investiţii de 37,2 milioane lei finanţată integral de companie.

"Am lucrat cu 32 de firme, din care de-a lungul lucrărilor unele ne-au părăsit şi am rămas cu 28 de antreprenori. În momentul de faţă, din punct de vedere tehnic canalizaţia este perfect operabilă, iar nouă ne-a mai rămas de finalizat refacerea trotuarelor şi a căilor de acces", a declarat directorul regional al RCS&RDS, Nelu Dumea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Singurele şantiere încă neînchise sunt cele de pe străzile Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu, unde lucrările la canalizaţia tehnică au fost întârziate de cele de la reţelele de termoficare.

Potrivit directorului Dumea, RCS&RDS s-a concentrat să amenajeze canalizaţia, în care vor fi relocate cablurile întinse astăzi pe faţade şi stâlpi de iluminat, îndeosebi în zonele intens locuite. "Lucrările au pornit din cartierul Rogerius, pentru că este cel mai aglomerat din oraş, şi au avansat spre zona centrală", a spus Dumea.

Pentru a compensa deranjul provocat orădenilor, compania a amenajat pe propria cheltuială Parcul Xenopol, respectiv pista de alergare, terenurile de tenis şi parcarea de la baza sportivă a Primăriei din cartierul Ioşia.

În perioada următoare, municipalitatea va soma operatorii de reţele să coboare în subteran cablurile atârnate pe faţade şi stâlpi de iluminat astfel încât în cel mult zece ani Oradea să devină, cel puţin în zona centrală, un oraş fără cabluri aeriene.

"Obiectivul municipalităţii pentru anul 2025 este schimbarea stâlpilor de beton cu stâlpi ornamentali adecvaţi clădirilor din Centrul istoric şi de pe arterele principale respectiv îngroparea cablurilor aeriene", a precizat în cadrul conferinţei Eduard Florea, directorul economic al municipalităţii.

Pentru ca acest lucru să poată deveni posibil va trebui ca Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să aprobe tarifele la care RCS&RDS va putea închiria deţinătorilor de reţele spaţiu în canalizaţia tehnică. Costurile strămutării, estimate undeva la un euro pe metrul liniar, plus manopera, vor fi suportate de deţinătorul reţelelor. 

În prezent, în Oradea există 345,6 kilometri de reţele aeriene şi 201,5 kilometri de reţele subterane vechi deţinute de diferiţi operatori şi 154,2 kilometri de canalizaţie nouă aparţinând RCS&RDS.