Valorificarea apei geotermale a devenit realitate. Primăria a finalizat implementarea unui proiect în valoare de 17,6 milioane lei, echivalentul a 3,9 milioane euro, finanţat prin programul Rondine de statele europene Islanda, Liechtestein şi Norvegia.

"Este singul proiect cu fonduri nerambursabile realizat în România care prevede valorificarea apei geotermale şi realizarea unui sistem de reinjecţie a apei uzate termic", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului.

La eveniment au mai participat, printre alţii, expertul Icelandic Geotermal Engineering, Arni Gunnarsson, reprezentantul finanţatorilor şi directorul juridic al Administraţiei Fondului pentru Mediu, Marian Cucu.

"În momentul de faţă, gradul de utilizare a energiei termale în Oradea este de 6-7%, iar în Beiuş de 70%. Prin derularea unor proiecte, în Oradea procentul s-ar putea tripla iar în Beiuş ar putea ajunge la un maxim de până la 100%", a declarat Arni Gunnarsson.

Apă geotermală de la Universitate

Proiectul derulat la Oradea a fost finanțat în proporție de 85% de statele donatoare, respectiv 15% de statul român. Municipiului Oradea i-a revenit, astfel, o contribuţie de numai 43.000 lei. Investiția vizează valorificarea apei geotermale livrată de puţul din curtea Universităţii.

Apa geotermală, extrasă la o temperatură de 85 grade Celsius, este transportată pe o conductă lungă de 1,4 kilometri la PT 902 de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, unde este folosită la prepararea agentului termic.

"Începând de săptămâna aceasta, Liceul Sportiv şi circa 60 de case de pe străzile Sucevei, Mihail Kogălniceanu şi Rimanoczy Kalman se încălzesc cu apă geotermală", a declarat managerul de proiect, Daniel Ţigan.

Acesta a mai explicat că, în situația în care sistemul geotermal suferă o avarie, consumatorii vor putea fi alimentați prin sistemul centralizat de termoficare a orașului.

În plus, capacitatea de producţie a fost dimensionată astfel încât sistemul să poată deservi de două ori mai mulţi consumatori decât în prezent.

Sistem cu reinjecţie

Odată uzată termic, apa, cu o temperatură de circa 50 grade Celsius, este trimisă pe o a doua conductă, lungă de 2,4 kilometri, la sonda de reinjecţie construită în strada Ceyrat, în vecinătatea cartierului cu acelaşi nume, acum în construcţie. Apa este reinjectată la o adâncime de 2,9 kilometri pentru a evita epuizarea zăcământului.

Conform evidenţelor, în Oradea funcţionează de la mijlocul anilor ’80 un număr de 14 sonde de cercetare, prin care se şi extrage apă geotermală.

Firma Transgex exploatează o cantitate medie de 45 litri pe secundă, din care circa 30 litri pe secundă pe timp de vară şi aproximativ 60 litri pe secundă în sezonul rece. Din acestă cantitate, operatorul reinjectează circa 5 litri pe secundă. 

De menţionat că, deşi se încălzesc pe bază de apă geotermală, care este mult mai ieftină, orădenii deserviţi de PT 902 plătesc pentru gigacalorie tot 240 lei, ca toţi orădenii, pentru că la nivelul sistemului centralizat gestionat de Termoficare Oradea se aplică un tarif unic.