Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, asocierea municipalităţii cu societatea Transgex în vederea depunerii unei cereri de finanţare pentru un proiect ce vizează valorificarea apei geotermale în asociere cu agentul termic primar pentru asigurarea încălzirii şi apei calde pentru viitoarea sală polivalentă cu 5.500 de locuri.

În asociere cu Transgex...

Potrivit hotărârii adoptate miercuri, municipalitatea va depune o cerere de finanţare nerambursabilă în cadrul "Programului pentru energie în România" pentru încălzirea viitoarei săli polivalente pe apă geotermală şi doar la nevoie cu supliment de agent termic primar.

Pentru accesarea fondurilor, Primăria se va asocia cu Transgex, firma care deţine licenţa de exploatare a apei geotermale din zăcământul Oradea, inclusiv asupra forajului 4796 din imediata vecinătate.

Potrivit înţelegerii, municipalitatea va realiza reţeaua de alimentare cu apă geotermală între sonda de extracţie şi sala polivalentă, dar şi către sonda F2 din cartierul Ceyrat, unde apa uzată termic va fi reinjectată în zăcământ pentru protecţia acestuia.

La rândul său, Transgex se va obliga să asigure municipalităţii un debit de apă geotermală de minimum 30 de litri pe secundă şi să asigure sprijinul tehnic pentru îndeplinirea condiţiilor impuse de ghidul de finanţare precum şi pentru implementarea proiectului.

...şi în parteneriat cu islandezii

Tot în cadrul şedinţei de miercuri şi pe marginea aceluiaşi proiect, Consiliul Local a hotărât încheierea unui parteneriat cu firma Mannvit Islanda în vederea accesării fondurilor pentru finanţarea investiţiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Norvegia 2014 - 2021.

Partenerul în proiect va oferi municipalităţii consultanţă de specialitate atât pentru realizarea reţelei de apă geotermală, cât şi a staţiei termice care va deservi viitoarea sală polivalentă.

Potrivit studiului de fezabilitate, investiţia se ridică la 3,9 milioane euro, din care contribuţia municipalităţii va fi de 1,9 milioane euro.

Specializată în valorificarea apei geotermale, firma islandeză Mannvit a mai colaborat cu municipalitatea orădeană la creionarea proiectului privind trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe bază de apă geotermală şi înlocuirea punctelor termice cu module termice la nivel de scară de bloc.