Primăria pregăteşte extinderea cu 4,5 hectare a suprafeţelor de parc din oraş. Până la sfârşitul anului, municipalitatea vrea să finalizeze parcul Arena, care va fi situat în zona dinspre strada Griviţei a şanţului Cetăţii, cea de-a doua etapă a Parcului Salca şi parcul Adona în vecinătatea zonei întubate a Pârâului Peţa din zona străzii Liszt Ferenc.

"Proiectele parcurilor Arena şi Salca II au fost realizate de arhitectul Ernest Pafka, unul pentru Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, iar celălalt pentru Administraţia Imobiliară Oradea, astfel încât finanţarea să se facă de la bugetul local şi prin fonduri puse la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

În cazul parcului Adona, municipalitatea mizează pe cofinanţare din partea unui partener privat, aşa cum s-a întâmplat anul trecut la amenajarea zonei verzi de vecinătatea străzilor Xenopol şi Oneştilor. Primăria vrea să finanţeze pregătirea terenului şi amenajarea aleilor, mobilarea zonei (de la montarea reţelelor de iluminat la achiziţia şi plantarea arborilor) urmând să revină firmei partenere.

Parc pentru Serbările Cetăţii

Cu o suprafaţă de 1,4 hectare, parcul din şanţul Cetăţii va purta numele Arena pentru că aici vor fi organizate pe viitor Serbările Cetăţii. "Va fi un parc urban în care se vor putea organiza, de câteva ori pe an, diferite evenimente. Am trimis spre avizare Comisiei Naţionale de Monumente două variante de proiect din care una cu un pod-belvedere, în partea dinspre strada Griviţei, de pe care să se poată filma evenimentele organizate în parc", a declarat arhitectul Ernest Pafka.

Potrivit arhitectului, podul-belvedere va fi construit din lemn şi aşezat pe piloni din cărămidă aparentă. Parcul va avea în centru un spaţiu în formă circulară în care va putea fi amplasată o scenă mobilă pentru organizarea de evenimente, un labirint medieval cu foişor în centru, un ţarc pentru cai şi ponei şi un spaţiu pentru defilări în costume medievale, lupte medievale, turniruri sau întreceri sportive. Valoarea investiţiei este estimată la 2,2 milioane lei.

Un deal de moloz

Gândit ca o completare firească a zonei amenajate anul trecut pe amplasamentul de lângă Lotus Center, Parcul Salca II va mobila o suprafaţă de 2,2 hectare din actualul spaţiu viran până în vecinătatea străzii Prieteniei, spre Seleuşului.

Amplasamentul va fi transformat într-o zonă verde, cu un pârâu artificial lung de 215 metri care se va deversa în lacul din zonă, o pergolă de circa 200 metri pe stâlpi din cărămidă aparentă şi arbori de dimensiuni ceva mai mari, pentru a asigura umbră orădenilor în zilele călduroase. Parcul va mai avea o mini-cascadă, trei locuri de joacă pentru copii şi un amfiteatru în aer liber dezvoltat în jurul unei scene circulare.

Soluţia aleasă pentru amenajarea amfiteatrului este una inedită. Pentru că de-a lungul timpului aici s-au depozitat deşeurile de moloz de la demolările din zonă, pentru a nu ridica inutil costul lucrării, estimată la 2,7 milioane lei, în loc să evacueze molozul, Primăria ia în calcul acoperirea lui cu un strat de pământ şi amenajarea unui mic deal.

"Orice parc trebuie să aibă şi altceva decât alei, bănci, locuri de joacă, fântâni arteziene sau toalete. Fiind într-o zonă de câmpie, un astfel deal ar fi ceva inedit", a spus Pafka.

Cu loc de joacă...

Ceva mai mic din punct de vedere a dimensiunilor, viitorul Parc Adona din strada Liszt Ferencz va ocupa circa un hectar şi va costa undeva la 270.000 lei. Viitoarea zonă verde va avea alei pietonale, sistem de iluminat public, sistem de irigaţie şi 19 bănci. În plus, dat fiind faptul că în zonă nu există locuri de joacă pentru copiii de la blocurile şi casele învecinate, municipalitatea intenţionează să amenajeze aici şi un teren de fotbal.

Din acelaşi motiv, Primăria vrea să amenajeze un spaţiu verde şi un mic loc de joacă în vecinătatea parcării supraterane din strada Tribunalului. Acesta va fi amplasat pe locul eliberat după demolarea cafenelei Kokoon pentru copiii care locuiesc în blocurile din vecinătate.