Parcurile industriale orădene, gestionate de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, au atras anul trecut investiţii în valoare totală de 40,6 milioane euro.

Investiţii totale de 397 milioane euro

Potrivit directorului ADLO, Alina Silaghi, în 2019 agenţia a organizat 11 licitaţii pentru atribuirea de terenuri în parcurile industriale şi şapte proceduri de negociere directă pentru companii care vizau investiţii de peste cinci milioane euro. Printre acestea din urmă s-au numărat două companii din Germania, o firmă din Franţa şi alte patru din România.

"Valoarea totală a investiţiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2019 este de 40,6 milioane euro, dintr-un total de 387 milioane euro atrase până în prezent. Acestea vor genera un număr total de 8.500 de locuri de muncă până în 2021", a declarat directorul ADLO, Alina Silaghi, luni, în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate al agenţiei pentru anul precedent.

Potrivit directoarei, cea mai mare investiţie din 2019 s-a ridicat la 14 milioane euro. Firma Global Invest Project Development a început construcţia unei hale în valoare de cinci milioane euro în Parcul Industrial I din Calea Borşului pentru compania germană de automotive Iwis Engine System, care va aduce aici utilaje în valoare de nouă milioane euro.

Pentru început investiţia va genera 100 de locuri de muncă.

În total, de la înfiinţare până în prezent cele patru parcuri industriale din Oradea localizate în Calea Borşului (I), strada Uzinelor (II) şi Ogorului (III) au investiţii în valoare de 387 milioane euro.

Pentru a lărgi oferta de terenuri, ADLO a obţinut anul trecut titlul de parc industrial pentru un amplasament din zona Coriolan Hora, situat în proximitatea noului drum de Sântandrei.

Goana după investitori

Pentru anul 2019, conducerea ADLO îşi doreşte concesionarea ultimelor parcele rămase libere în parcul industrial I din Şoseaua Borşului şi parcul industrial III din strada Uzinelor.

"În Parcul Industrial I, din Şoseaua Borşului, mai avem liberă o ultimă parcelă de 5.000 metri pătraţi pe care urmează să o scoatem la licitaţie. Sperăm să fie cât mai multe companii care să îşi dorească acest amplasament având în vedere poziţia parcelei care este chiar la şosea într-un parc industrial gata mobilat", a spus Alina Silaghi.

La fel, până la sfârşitul anului conducerea ADLO îşi doreşte concesionarea ultimelor patru parcele din Parcul Industrial III din strada Uzinelor.

"La finalul primului semestru aşteptăm ca acolo să fie realizată în întregime infrastructura, drumurile de acces, iluminatul public, tot", a declarat directoarea.

În prezent conducerea ADLO poartă discuţii cu mai multe companii pe care doreşte să le atragă în Oradea. Dezvoltarea autovehiculelor electrice a bulversat industria auto, iar producătorii de motoare termice sunt în expectativă.

"Anul precedent am avut o negociere cu o companie destul de mare care deocamdată este în stand by, din cauza acestor schimbări. În urma modificărilor la nivel global conducerea firmei a decis să rămână încă în analiză opţiunea de a deschide încă o fabrică sau nu", a spus Silaghi.

Producătorul din industria auto curtat de municipalitate ar intenţiona să investească în noul spaţiu de producţie circa 30 milioane euro.