Unele sunt roşii, altele verzi, altele albastre. Cartierele orădene prind culoare pe cum sunt recepţionate lucrările de reabilitare termică a blocurilor.

"Proiectanţii au ales culori mai vii, pastelate, care nu sunt nici foarte agresive, nici foarte şterse", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia închiderii proiectelor europene referitoare la reabilitarea termică a unui număr de 45 de blocuri orădene. 

Dintre acestea, 15 blocuri au fost recepţionate anul trecut, la 26 de blocuri lucrările s-au încheiat în ultima parte a lunii decembrie, iar 4 blocuri vor fi terminate anul viitor. Firmele care au întârziat predarea lucrările au fost penalizate.

"Romco Sistem, o firmă din Bucureşti, care trebuia să predea lucrările pe 29 august a întârziat până pe 18 decembrie. I-am aplicat penalităţile prevăzute în contract. Acestea se ridică la 14.655 lei", a declarat viceprimarul.

Conform contractului încheiat cu finanţatorul, principalul obiectiv pentru care s-a investit 4,4 milioane euro în reabilitarea celor 26 de blocuri situate în zonele Lacu Roşu, Sovata, Lăpuşului, Galileo Galilei, Dacia, Piaţa 1 Decembrie, Dimitrie Cantemir, Aluminei şi Cazaban îl constituie reducerea cu 40% a consumului de energie termică.

"Beneficiile reabilitării termice sunt relevante: pe de o parte deoarece locuitorii vor beneficia de un confort termic sporit şi vor plăti o factură la energie semnificativ mai mică decât până acum, pe de altă parte administraţia locală încearcă să schimbe faţa oraşului prin intermediul acestor lucrări", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, deşi contribuţia fiecărei familii orădene al cărui apartament a fost cuprins în proiect se ridică la 40%, investiţia este cât se poate de rentabilă.

"La o contribuţie medie de 2.500 lei pentru un apartament cu două camere, să îţi schimbi tâmplăria, să îţi reabilitezi balconul, să ai mansarda şi subsolul izolate, să îţi schimbi instalaţia de distribuţie a agentului termic şi altele eu cred că este ultra-rezonabil", a apreciat viceprimarul.

Edilul a mai spus că proiectele de reabilitare a blocurilor au întâmpinat dificultăţi atât din punct de vedere al finanţării, pentru că municipalitatea a trebuit să asigure contribuţia în locul unor orădeni cu venituri mici urmând să îşi recupereze investiţia în timp, cât şi din punct de vedere al execuţiei, pentru că multe imobile au fost mansardate neautorizat sau pentru că orădenii şi-au mutat bucătăriile pe balcoane zidindu-le fără autorizaţie.

Aceste dificultăţi au fost însă depăşite prin intrarea în legalitate a proprietarilor imobilelor. Valoarea totală a investiţiilor făcute în reabilitarea celor 45 de blocuri orădene se ridică la 19,7 milioane lei.