Încă cinci persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în urma analizelor efectuate în ultimele 24 de ore în laboratoarele Spitalului Municipal (190 analize PCR) şi Spitalului Judeţean (224 analize) din Oradea, au informat miercuri dimineaţă, pentru BIHOREANUL, surse medico-sanitare.

Cu cele 5 noi cazuri, bilanţul îmbolnăvirilor cu Covid confirmate în Bihor a ajuns la un total de 702, de la începutul pandemiei şi până în prezent.

Focar la Salonta

Potrivit surselor, printre cele 5 persoane depistate în cursul zilei de marţi se află un pacient internat la secţia de Pneumologie a Spitalului Municipal din Oradea, un cetăţean olandez care lucrează aici, dar şi o asistentă de la Spitalul Municipal din Salonta, unde săptămâna trecută a fost identificat un focar Covid la secţia de Recuperare medicală, cu 6 asistente infectate, din care 4 au refuzat internarea la Infecţioase în Oradea.

"Asistenta de la Salonta lucrează la secţia de Ginecologie a spitalului de acolo şi i s-a recomandat, la fel ca şi celorlalte 6 diagnosticate săptămâna trecută, internarea la secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal", spun sursele BIHOREANULUI.

Managerul spitalului din Salonta, Adrian Haţegan, a confirmat aceste informaţii. "Doamna care a fost diagnosticată ieri a fost sfătuită să accepte internarea în Oradea, pentru binele ei, al familiei şi al colegilor. Nu ştiu dacă s-a decis sau nu, nouă ne-a promis că va suna la 112 pentru ca o ambulanţă s-o ducă la Oradea", a explicat managerul.

"Ne asumăm"

Amintim că începând de sâmbăta trecută, internarea persoanelor cu coronavirus nu mai este obligatorie, la fel nici autoizolarea la domiciliu ori plasarea în carantină, ca urmare a unei decizii a CCR, adoptate la iniţiativa Avocatului Poporului, care consideră spitalizarea drept "detenţie", iar unităţile spitaliceşti locuri unde se poate practica "tortura".

În aceste condiţii, la fel ca orice persoană infectată cu Covid, şi asistentele din Salonta sunt libere, în mod legal, chiar şi să se întoarcă la serviciu, putând astfel transmite virusul atât colegilor, cât şi pacienţilor.

Întrebat dacă va permite acest lucru în eventualitatea în care asistentele infectate vor dori, managerul Spitalului Municipal din Salonta a afirmat că nu, chiar dacă, tot legal, angajatele au acest drept în baza Codului Muncii. "Ne asumăm acest lucru", a spus Adrian Haţegan.

La Oradea, sub control

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore încă 5 pacienţi ai secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal orădean au fost declaraţi vindecaţi în cursul zilei de miercuri. "Toţi cei 5 pacienţi au fost externaţi pentru că au fost vindecaţi. Nici unul nu a cerut să fie externat în baza deciziei CCR, înainte de vindecare", a declarat BIHOREANULUI directorul medical al unităţii, dr. Ovidiu Burtă.

În prezent, bilanţul cazurilor Covid rezolvate în Spitalul Municipal din Oradea se ridică la un total de 645.

Miercuri dimineaţă, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în acest spital erau internate 72 persoane, din care, spune dr. Ovidiu Burtă, 24 erau confirmaţi cu Covid (3 fiind în stare gravă la ATI), iar restul cu statut de suspecţi. "Lucrurile sunt sub control în spitalul nostru", afirmă directorul medical al unităţii, care de la 1 iulie este redeschisă pentru tratarea bolnavilor cronici, încetând să mai fie exclusiv anti-Covid.