Nu degeaba se clasează pompierii şi angajaţii SMURD pe primul loc în încrederea românilor. 50 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, ofiţeri şi subofiţeri, au răspuns, miercuri, rugăminţii conducerii Centrului de Transfuzii Sanguine din Oradea de a dona sânge, în condiţiile în care instituţia se află într-o criză de rezerve, fiind nevoită, în urmă cu două săptămâni, să apeleze la colegii dintr-un judeţ învecinat, pentru a satisface nevoile spitalelor orădene pentru sânge mai ales din grupele cu RH negativ.

"Ne-am gândit, nu pentru prima oară, să răspundem apelului făcut de colegii de la Centrul de Transfuzii pentru că putem da o mână de ajutor în salvarea de vieţi omeneşti nu doar în timpul programului de lucru, când ne luptăm cu flăcările, inundaţiile sau urmările accidentelor rutiere, ci şi prin donarea de sânge. Nu este nici prima şi, cu siguranţă, nici ultima oară când facem acest lucru", a declarat pentru BIHOREANUL ofiţerul de presă al ISU Crişana, locotenentul Camelia Roşca.

Potrivit acesteia, unii din angajaţii ISU sunt donatori consecvenţi, care oferă din sângele lor la nivelul maxim permis de medici, cu o frecvenţă foarte mare, dar unii sunt "începători". Un caz deosebit este cel al unui pompier care donează regulat de aproape 10 ani. "Unul dintre colegii noştri are chiar o credinţă impresionantă, după o experienţă personală care l-a conştientizat cât de important e să-ţi ajuţi semenii. El donează sânge de aproape 10 ani, când soţia sa era aproape să moară pe patul de spital, într-o operaţie complicată, fiind salvată efectiv de o transfuzie masivă din rezerva de sânge a spitalului", a precizat lt. Camelia Roşca.

"Nu este prima oară când donez sânge, şi o fac cu gândul la oamenii a căror viaţă poate să depindă de existenţa sau nu a unei cantităţi suficiente de sânge în spitalul în care se află", a spus pentru BIHOREANUL şi plutonierul Rozalia Palko, donator al unei cantităţi de 400 de mililitri de sânge din grupa A II.

"Ne bucurăm şi îi stimăm foarte mult pe colegii de la ISU, despre care nu pot avea decât cuvinte de laudă pentru gestul lor, total dezinteresat. Niciunul nu a fost interesat de beneficiile pe care le-ar putea avea în urma donării de sânge", a spus şi unul dintre medicii Centrului de Transfuzii din Oradea.

Amintim că managerul Centrului, dr. Ligia Burta, a făcut cu o săptămână în urmă un apel la toţi potenţialii donatori de sânge pentru a dona, în condiţiile în care Centrul a rămas fără rezerve din grupele negative, în special 0, A şi B.

Pentru a dona sânge, o persoană trebuie să fie adultă, să aibă minimum 60 de kilograme şi o stare de sănătate bună.