Un grup de 501 pensionari din zona Băița care au lucrat în minele de uraniu s-au adresat Biroului Teritorial Oradea al Avocatului Poporului, cerând ca această instituție să atace la Curtea Constituțională a României noua lege a pensiilor. Oamenii spun că sunt nemulțumiți de faptul că prin aplicarea Legii 360/2023 veniturile le vor fi diminuate, deoarece nu se mai ia în calcul grupa de muncă grea și periculoasă pe care au avut-o. De fapt, pensiile nu le vor mai crește de anul viitor, prin indexare, timp de câțiva ani.

„Scade cuantumul”

În petiția semnată de 501 persoane și înregistrată la Biroul Teritorial Oradea al Avocatului Poporului luni, 2 septembrie, se arată că prin aplicarea prevederilor Legii 360/2023 și recalcularea pensiilor „scade cuantumul pensiilor stabilite conform HG 407/1990, pentru un stagiu de cotizare de 15 ani, cu aproximativ 40%”.

„La toți, deși au stagii de cotizare de 15 ani, stagiul minim, până la 20 de ani, o să le scadă pensia de la 7.000 - 6.000 lei pe lună la 4.000 - 3.000 lei pe lună, pentru că practic nu se mai ține cont de grupa I de muncă, cea mai grea și mai periculoasă”, a declarat BIHOREANULUI unul dintre inițiatorii și semnatarii petiției, Mihai Harn, inginer pensionar și fost director al exploatării miniere de uraniu de la Băița.

„Prin demersul nostru, vrem ca reprezentantul local al Avocatului Poporului să transmită petiția Departamentului de constituționalitate de la București, iar instituția să sesizeze Curtea Constituțională a României pentru elementele de neconstituționalitate ale noii legi a pensiilor”, a mai spus Harn.

„Inadmisibil”

În petiția semnată de minerii pensionari se arată că dreptul la pensie este unul „preconstituit încă din partea activă a vieții individului”, care este obligat prin lege să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat proporțional cu nivelul veniturilor realizate, în cazul specific al minerilor din minele de uraniu Legea 49/1992 ce reglementează asigurările sociale prevăzând ca pentru munca în zona I de radiații contribuția să fie de 35% din veniturile salariale, în zona II de 30%, iar în zona III de 25%.

Prin urmare, spun oamenii, statul are obligația ca în perioada „pasivă” a vieții să plătească celor care au contribuit la fondul asigurărilor de sănătate pensii pe principiul contributivității. De asemenea, ei arată că și cuantumul pensiei este un drept câștigat, „astfel că diminuarea lui nu poate fi acceptată”, deoarece se încalcă dreptul de proprietate asupra pensiei.

În plus, foștii mineri subliniază că nivelul unei pensii se calculează în funcție de legislația în vigoare la un anumit moment, iar o altă lege, ulterioară, nu poate fi aplicată cu retroactivitate, deoarece și acest lucru încalcă Constituția.

„Într-un stat de drept nu este admisibil să se modifice în mod aleatoriu și imprevizibil, la intervale scurte și în defavoarea beneficiarilor, reglementările referitoare la vârsta de pensionare, stagiul de cotizare, cuantumul pensiei, modalitatea de calcul etc”, arată foștii mineri, care solicită Avocatului Poporului „să procedați în consecință cu privire la sesizarea de neconstituționalitate”.

Afectați la indexare

Contactat de BIHOREANUL, directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, a afirmat că, în realitate, pensiile foștilor mineri nu vor fi diminuate efectiv, căci, dacă în urma recalculării prevăzute de Legea 360/2023 se stabilește un cuantum al pensiei sub cel aflat în plată, beneficiarii vor continua să primeacă pensia la nivelul aflat în plată și acum.

Pe de altă parte, însă, foștii mineri vor fi afectați, totuși, în urma recalculării, iar acest lucru îl vor simți de la începutul anului viitor.

„În ianuarie urmează o nouă etapă de majorare a pensiilor, prin indexarea cu rata inflației, dar indexarea nu se va face la nivelul pensiei aflate în plată, ci la nivelul pensiei stabilit în decizia de recalculare. Prin urmare, acești pensionari vor beneficia de indexare la nivelul mai mic al pensiei stabilit prin decizia de recalculare nu de indexare calculată la nivelul aflat în plată acum. Persoanele aflate în această situație vor primi timp de 2-3 ani, cel puțin, pensiile aflate acum în plată”, a spus directorul Casei Județene de Pensii Bihor.

Concret, dacă în prezent un pensionar din mineritul de uraniu are o pensie de 6.000 lei, iar prin recalculare s-a stabilit o sumă de 3.000 lei, el va continua să primească 6.000 lei pe lună, dar din ianuarie indexarea i se va face raportat la nivelul de 3.000 de lei, nu la cel de 6.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!