Primăria Oradea a anunțat miercuri că 17 proiecte depuse de municipalitate prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) vor primi finanțare nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

„Valoarea totală a acestora este de 56,783,769.42 euro, cu TVA inclus”, arată un comunicat.

Tramvaie și stații de încărcare electrică

Potrivit acestuia, printre altele, este vorba despre „7 tramvaie noi, precum și 45 de stații de încărcare pentru vehicule electrice”, care vor fi achiziționate „în perioada următoare”. Municipalitatea amintește cu această ocazie că, în ultimii 2 ani, Oradea a achiziționat 20 de tramvaie şi 22 de autobuze noi, respectiv a inaugurat o linie nouă de tramvai pe ruta Calea Aradului - Ceyrat – Cantemir.

În aceeași tranșă a celor 17 proiecte au mai fost aprobate proiectele privind reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice pentru următoarele unități de învățământ: sediile Colegiului Național Iosif Vulcan de pe str. Jean Calvin și Bdul Decebal, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller – sediul din Piața Cazărmii, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Școala Gimnazială Octavian Goga, Grădinița nr. 41 de pe str. Cantacuzino nr. 68, Grădinița nr. 52 și Creşa nr. 3 de pe str. Călugăreni nr. 8/A, precum și Grădinița nr. 42, de pe str. Salcâmilor nr. 8.

Lucrările care se vor executa la clădiri vor consta în creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.

Tot prin fonduri PNRR va fi reabilitat și bazinul acoperit Crișul. Valoarea proiectului fiind de aproape 10 milioane lei, cu TVA inclus. 

23 de blocuri vor fi reabilitate

Printre proiectele aprobate se numără și reabilitarea termică a 23 blocuri din zona Dimitrie Cantemir, valoarea totală a lucrărilor pentru aceste proiecte ridicându-se la aproximativ 6 milioane de euro.

Blocurile pentru care au fost depuse proiecte spre finanțare sunt situate pe str. Dimitrie Cantemir (D21, D23, D31, U25, U27, U35, U37, C3, C9, C19, C29, C39, C41, C43, D13, D17, D15, D49, D51, U45 si U47) şi pe strada Lugojului (PB3 si PB5).

Și în acest caz, soluțiile vizează în principal lucrări de creștere a eficienței energetice. „Este vorba despre lucrări de reabilitare termică a faţadelor, a sistemului de încălzire şi furnizare a apei calde, precum şi lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri”, încheie comunicatul.

Achiziția de tramvaie: 79 de milioane de lei

Potrivit Ministerului Dezvoltării, care a publicat miercuri cererile de finanțare aprobate (pentru care urmează încheierile de contract) atât pe Componenta C5 - Valul renovării, cât și pe Componenta C10 - Fondul Local, cea mai mare parte a banilor alocați Oradiei vor merge pe achiziția tramvaielor.

Conform documentelor amintite, pentru modernizarea flotei de tramvaie la nivelul municipiului Oradea, în etapa 1 vor fi alocați 67 milioane de lei + TVA, adică 79 cu TVA inclus, pe componenta C 10 Fondul Local.

Potrivit acestor situații - care pot fi consultate integral mai jos - Oradea nu este singura unitate administrativă din Bihor care a câștigat aceste finanțări nerambursabile.

Fonduri prin PNRR vor primi și alte UAT-uri precum Nucet, Beiuș, Marghita, Aușeu, Vașcău, Salonta, Sântandrei.

Listele complete mai jos:

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!