Municipalitatea verifică încadrarea corectă în grila de impozitare a imobilelor declarate ca fiind fără instalaţii. Direcţia Economică a Primăriei a început să trimită notificări orădenilor care deţin clădiri declarate ca fiind fără instalaţii, dar care totuşi deţin contracte de prestări servicii cu furnizorii de utilităţi precum energie electrică sau canalizare menajeră.

"În total vom trimite circa 6.000 de notificări contribuabililor persoane fizice care locuiesc pe străzile în care în ultimii ani s-au introdus reţele de apă şi canalizare, locuitorii zonei şi-au încheiat contracte cu furnizorii de servicii, dar în evidenţele municipalităţii imobilele deţinute de aceştia figurează în continuare ca fiind fără utilităţi", a declarat Sorin Iacob, director adjunct în cadrul Direcţiei Economice.

Prin notificările expediate, municipalitatea le va solicita contribuabililor să completeze şi să depună la Primărie până la 30 septembrie o declaraţie privid dotarea cu instalaţii a clădirii pe care o deţin. Declaraţia trebuie transmisă municipalităţii indiferent dacă imobilul are sau nu instalaţii pentru ca proprietarul acestuia să confirme situaţia existentă.

"Am transmis orădenilor un model de declaraţie pe înţelesul tuturor în care contribuabilul bifează într-o căsuţă dacă imobilul are instalaţii de apă, canalizare, încălzire şi energie electrică. Formularul completat poate fi depus la Primărie sau transmis prin poştă", a spus Iacob.

Criterii clare

La completarea declaraţiei, contribuabilii vor întâlni criterii clare privind recunoaşterea dotării clădirii cu instalaţii precum: instalaţie de apă, dacă au conducte de apă în interiorul clădirii, indiferent de sursă (reţeaua publică, puţ, fântână sau izvor), instalaţie de canalizare dacă imobilul este racordat iar proprietarul a încheiat contract cu Compania de Apă Oradea, instalaţie electrică dacă imobilul are în interior cablaje indiferent de sursa de energie (reţeaua publică, grup electrogen sau microcentrală) sau instalaţie de încălzire dacă încălzirea se face prin calorifere, convertoare sau conducte în pardoseală sau pereţi (indiferent de combustibilul folosit).

Pentru ca o clădire să poată fi declarată ca fiind cu instalaţii trebuiesc îndeplinite cumulativ toate cele patru categorii.

În cazul în care starea imobilului s-a schimbat de la ultima declaraţie, acesta devenind imobil cu instalaţii, proprietarul va trebui să transmită Primăriei documente pe baza cărora să poată fi stabilită data de la care se aplică noul nivel de impozitare precum o copie a contractului pentru utilităţi, a facturii pe baza cărora a fost achiziţionată instalaţia interioară de încălzire sau orice altă chitanţă edificatoare. Altfel, impozarea se va aplica pe trei ani retroactiv.

Nivelul de impozitare al unui imobil cu instalaţii este cu circa 70% mai ridicat decât cel al unei clădiri fără instalaţii.

Orădenii pot obţine toate lămuririle necesare pentru completarea declaraţiei la ghişeele Primăriei sau la numerele de telefon 0259.408.857 sau 0259.408.836.