DSVSA Bihor a transmis miercuri că, în urma analizelor specifice, au fost declarate două noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici, în localitățile bihorene Ciocaia și Șilindru. Astfel, în total, în județ sunt active șase astfel de focare, conform aceleiași surse.

„În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, se arată în informarea semnată de directorul executiv Remus Moțoc.  

Pe de altă parte, recent au fost asanate 4 focare de pestă porcină în localitățile Tarcea și Galoșpetreu – comuna Tarcea, Cordău – comuna Sânmartin, și Hidișelu de Jos – comuna Hidișelu de Sus.

„Ca urmare, la data prezentei informări, în Bihor mai sunt active 6 focare de PPA la porcii domestici, fiind afectate localitățile Ciocaia, Săcueni și Sânnicolau de Munte, aparținând de orașul Săcueni, respectiv Șilindru – comuna Șilindru”, transmite DSVSA. 

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează pesta porcină africată este de 25.

„Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie”, amintesc specialiștii. 

Tot ei subliniază că această boală nu afectează oamenii, „neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!