Peste 500 de așa numite evenimente de muncă au fost comunicate în cursul anului trecut Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, dar pe lângă acestea s-au produs încă aproape 50 altele care nu au fost comunicate, arată un raport prezentat de șeful ITM Bihor, Marius Rotar, în cea mai recentă reuniune a Colegiului Prefectural, desfășurată joi.

Peste 150 de răniți

Potrivit informării, peste 250 dintre aceste evenimente au fost clasate ca accidente de muncă, din care 7 s-au soldat cu decese și 158 cu pierderea temporară a capacității de muncă a angajaților. Din fericire, niciuna dintre persoanele rănite nu a rămas invalidă.

În cazul fiecărui accident de muncă soldat cu deces sau răniri s-a întocmit dosar penal. 

În domeniul sănătății și securității în muncă, a arătat șeful ITM Bihor, anul trecut inspectorii de muncă au efectuat 1.536 controale la 161 unități, în urma cărora au aplicat 2.218 sancțiuni contravenționale, din care 53 de amenzi în cuantum de 214.500 lei, și 2.165 avertismente. Dintre celelalte evenimente de muncă, 209 au fost accidente de muncă individuale, unul colectiv și 40 accidente în afara muncii, dar în legătură cu aceasta.

Pe de altă parte, pentru necomunicarea a aproape 50 evenimente de muncă, ITM Bihor a aplicat anul trecut 48 sancțiuni contravenționale, din care 8 amenzi și 40 de avertismente.

Cel mai frecvent, persoanele accidentate au avut vârste între 40-49 ani (28,12% din total, adică 36 persoane) și între 30-39 ani (23,43% din total, adică 30 persoane).

380 de angajați „la negru”

De asemenea, în raportul prezentat Colegiului Prefectural, șeful ITM Bihor s-a referit și la situația din domeniul relațiilor de muncă, arătând că în cursul anului trecut inspectorii au făcut în acest domeniu 2.061 controale, soldate cu 181 amenzi (totalizând 4,475 milioane lei) pentru munca la negru, fără forme legale, și 2.633 avertismente pentru alte nereguli.

„Au fost depistate 380 persoane prestând activități nedeclarate la nivelul a 168 agenți economici, profilul acestora fiind: construcțiile, industria confecțiilor (textile și de încălțăminte), alimentație publică, panificație, servicii (curățenie) și transporturi rutiere”, a spus Marius Rotar.

Cele mai frecvente reclamații

Raportul șefului ITM Bihor arată, totodată, că în cursul anului 2021 numărul petițiilor transmise instituției s-a ridicat la un total de 777, din care majoritatea, adică 692, au vizat relațiile de muncă.

Cele mai frecvente sesizări au vizat neplata drepturilor salariale și concediilor de muncă, neasigurarea echipamentelor de protecție, neasigurarea instruirilor corespunzătoare, folosirea de schele mobile neasigurate împotriva alunecărilor accidentale, neîncheierea contractelor colective de muncă, neacordarea indemnizațiilor pentru concediile de odihnă, neîntocmirea actelor de modificare a clauzelor din contractele individuale de muncă și nerespectarea legii în privința repausului săptămânal, muncii suplimentare și muncii în zilele de sărbătoare legală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!