Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor anunţă că a fost finalizat programul pentru voucherele acordate de stat pentru încurajarea copiilor în practicarea sportului de performanţă.

Decizia a fost luată după ce, în perioada 8 septembrie - 30 noiembrie, la iniţiativa Ministerului Tineretului şi Sportului, Guvernul României a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 157, privind acordarea unui ajutor financiar sub formă de vouchere tinerilor. 

"Sprijinul financiar s-a adresat copiilor din sistemul de învăţământ primar şi gimnazial, în primul rând, pentru ca aceştia să poată practica sportul într-un cadru organizat şi sigur, în contexul actualei pandemii", a declarat directorul DJST Bihor, Petruţ Drăgan.

Astfel, copiii născuţi în perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2014, care s-au legitimat pentru prima dată la un club sportiv deţinător al certificatului de identitate sportiva emis de Ministerul Tineretului, vor primi în perioada următoare un ajutor financiar sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente sportive, în cuantum de 300 lei pentru fiecare nou legitimat.

Pentru cele 30.000 de vouchere disponibile ale programului la nivel naţional s-au depus şi aprobat peste 21.000 de dosare.

Conform unui comunicat la DJST, la nivelul judeţului Bihor s-au depus 700 de dosare de la 28 de cluburi pentru 13 ramuri sportive. După studierea şi centralizarea acestora, au fost aprobate 691 de doasare. Potrivit directorului Petruţ Drăgan, şase nu au avut documentaţia completă, două nu au avut legitimaţiile emise în perioada stabilită, iar pentru un copil s-au depus două dosare la două sporturi diferite. Astfel, judeţul Bihor se situează peste media naţională a voucherelor emise, regăsindu-se chiar printre judeţele fruntaşe.

"Transmitem felicitări cluburilor care s-au implicat în acest program de susţinere a copiilor şi sperăm ca peste timp să regăsim în sportul de performanţă cât mai mulţi copii din cei 700 înscrişi. De asemenea, ne exprimăm dezamăgirea că de pe lista ramurilor sportive lipsesc sporturi cu tradiţie în Bihor, cum ar fi polo, înot, tenis de câmp sau tenis de masă, şah sau tir sportiv, la fel cum şi cluburi de referinţă lipsesc ori s-au implicat foarte puţin în susţinerea copiilor", mai precizează Petruţ Drăgan.

Directorul DJST Bihor a mai spus că speră ca până la sfârşitul anului, să primească voucherele "pe care să le distribuim către cluburi şi acestea către copii". De asemenea, se aşteaptă şi anunţarea magazinelor partenere prin care se va pune în aplicare programul.

Cele 28 de cluburi, ramurile sportive şi numărul de dosare aprobate pentru obţinerea voucherelor:

- LPS Bihorul Oradea, 69 dosare la fotbal, handbal, scrima, gimnastica ritmica

- CS Crişana Oradea, 65/fotbal

- ACS Baschet Star Oradea, 61/baschet

- CS Bihorul Beiuş, 61/fotbal

- CS Alpha Oradea, 48/handbal

- CS Rookies Oradea, 39/baschet

- CS Zenit Oradea, 39/fotbal

- CN Mihai Eminescu Oradea, 39/baschet, atletism

- CS Dinamic Oradea, 29/fotbal

- CS Bravia 2009 Oradea, 27/atletism

- CSM Oradea, 25/fotbal

- CS Liberty, 23/judo

- CS Rapid Crisul Oradea, 23/fotbal

- ACS Triumph Oradea, 15/handbal

- CS Phoenix Sacueni, 15/karate

- CS Prosper Oradea, 13/karate

- CSM Olimpia Salonta, 13/fotbal

- CS Gym Oradea, 12/karate kyokushin

- ACS ProVolley Oradea, 12/volei

- CS Juventus Oradea, 11/fotbal

- ACS BCU Oradea, 9/baschet

- ACS Menumorut Biharia, 8/tir cu arcul

- ACS United, 8/fotbal

- CS Vulturii Sacueni, 7/fotbal

-CS Supervolei 2017, 6/volei

- CS Bastibox Salonta, 6/box

- CS Crisul Oradea, 5/karate, atletism

- CS Feeling Dance, 3/dans sportive