Consiliul Local Oradea a aprobat cu unanimitate de voturi, în şedinţa extraordinară de luni, un proiect de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici ai programului local multianual de reabilitare termică ce prevede reabilitarea termică a încă 75 de blocuri de locuinţe din oraş.

Noutatea este că, dacă până acum în România reabilitarea termică s-a făcut cu o contribuţie de 50% din partea Ministerului Dezvoltării Regionale (plus 30% din partea municipalităţilor şi încă 20% a membrilor asociaţiilor de proprietari), de data aceasta cea mai mare parte a fondurilor vor fi de la Uniunea Europeană, ca urmare a includerii acestui tip de proiecte în programele ce pot fi finanţate cu fonduri europene, la iniţiativa secretarului de stat din MDRT, orădeanul Marcel Boloş.

"Din toamnă se deschide sesiunea de depunere a solicitărilor (n.r. - pentru fondurile europene disponibile în acest scop). Primăria Oradea a cerut din timp asociaţiilor de proprietari să adune cât mai repede consimţământul membrilor lor pentru a suporta partea lor de contribuţie (n.r. - deocamdată tot în cuantum de 20%), şi deja avem o listă cu 75 de blocuri pentru care asociaţiile au asigurată partea lor", a declarat primarul Ilie Bolojan, luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea şedinţei în care consilierii locali au aprobat parametri tehnico-economici şi lista celor 75 de imobile.

În medie, pentru un apartament cu două camere, contribuţia proprietarilor la lucrările de reabilitare termică se ridică la 1.100 - 1.400 lei, iar pentru unul cu trei camere variază între 1.500 - 1.800 lei, în funcţie de suprafaţa şi tipul balcoanelor. Aprobarea finanţării pentru reabilitarea termică a blocurilor se face după principiul primul venit, primul servit.

În prezent, în Oradea se află în lucrări de reabilitare termică alte 40 de blocuri, pentru care jumătate din cheltuieli au fost suportate din bugetul Guvernului, prin MDRT.