Guvernul a deblocat, în ședința de joi, 7.603 posturi în domeniul sănătății și asistenței sociale, pe fondul unui deficit de personal major semnalat de conducerile mai multor spitale din țară, în special din București, care s-a manifestat încă de anul trecut.

După ședința Executivului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că posturile sunt atât din domeniul sanitar, cât și al asistenței sociale, și a cerut managerilor de spitale ca aceste posturi să fie scoase la concurs cât mai rapid.

De asemenea, ministrul a precizat, potrivit hotnews.ro, că Guvernul urmează să mai ia în discuție pe parcursul acestui an deblocarea și altor posturi în sănătate, „în funcție de necesar”.

Totodată, Rafila a anunțat că în unitățile sanitare unde personalul medical se pensionează, posturile rămase vacante vor putea fi scoase la concurs direct, fără aprobarea unui memorandum de către Guvern, cum s-a întâmplat în cursul anului 2023, când angajările au fost „înghețate”, cu excepția celor care se aprobau prin această procedură specială de către executiv.

„Vom rămâne în contact și, pe măsură ce vor exista cereri, putem solicita prin memorandum deblocarea altor posturi. Important este ca aceste concursuri sa fie demarate cât mai repede”, a spus ministrul, susținând că „Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară”.

Carp: „Ne trebuie 190 de angajați”

Deocamdată nu se știe câte dintre cele 7.603 posturi tocmai deblocate vor fi în sistemul sanitar din Bihor. „Vom ști acest lucru după ce hotărârea Guvernului va fi publicată și se va comunica numărul exact de posturi care vor putea fi scoase la concurs de fiecare unitate sanitară din țară”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directoarea Direcției de Sănătate Publică Bihor.

În schimb, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, afirmă că a informat Ministerul Sănătății că unitatea are nevoie de 190 de angajați.

„Avem un deficit de 190 de angajați și am cerut Ministerului deblocarea acestor posturi. Câteva, mai puțin de 10, sunt de medici, celelalte de asistente, registratori medicali și personal auxiliar - infirmiere, îngrijitoare, brancardieri. Când vom ști câte posturi vom primi, vom anunța public, inclusiv concursurile pentru angajare”, a declarat dr. Carp.

De altfel, în primăvara anului trecut, Spitalul Județean din Oradea a scos la concurs 173 de posturi, dintre care 3 de medici, ca urmare a unor pensionări și a obligației de a asigura în unele secții o anumită proporție între numărul de pacienți și numărul de angajați, însă procedura a fost blocată până ce unitatea a obținut, în august, deblocarea în urma unui memorandum.

„De atunci au mai plecat 190 de persoane, de altfel în fiecare an fluctuația de personal este de circa 10%”, a precizat dr. Carp. De precizat că Spitalul Județean are peste 4.000 de angajați, după fuziunea cu fostul Spital Municipal din Oradea, și peste 2.200 paturi.

„Noi avem noroc în Bihor”

Numărul posturilor deblocate de Guvern este la nivelul întregii țări, a declarat BIHOREANULUI liderul Sanitas Bihor, asistenta Adriana Vladu.

„Aceste posturi sunt atât pentru unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății – peste 4.800, cât și pentru cele din subordinea autorităților locale – 1.506 de medici, 2.178 de asistenți și 1.589 de personal auxiliar. Încă nu știm cum vor fi distribuite acestea din urmă, dar știm că în Bihor, pe lângă Spitalul Județean din Oradea mai are un deficit de 15 angajați și Spitalul Municipal din Marghita”, spune liderul Sanitas.

„Din fericire, noi avem noroc în Bihor și mai ales în Oradea, nu ne putem plânge deloc, pentru că și anul trecut s-au mai făcut angajări după ce Spitalul Județean a obținut aprobarea prin memorandum”, a mai spus asistenta Adriana Vladu. Aceasta a adăugat, însă, că la nivel național situația este îngrijorătoare, iar numărul de posturi necesare este dublu față de cel tocmai deblocat de Guvern.

Posibilă grevă în februarie

De altfel, situația a fost reclamată și de liderii Sanitas la nivel național, care au anunțat că este posibil ca luna viitoare să declanșeze o grevă, atât din acest motiv, cât și din cauză că personalul din sistemul sanitar va beneficia de o majorare salarială sub cea promisă angajaților din sistemul de învățământ.

„Pe 18 ianuarie urmează o întâlnire a conducerii Sanitas cu conducerea Ministerului Sănătății și a Ministerului în care vor fi discutate aceste probleme”, spune liderul Sanitas Bihor.

Aceasta a precizat că majorarea de 5% a salariilor care urmează să fie aplicată în acest an pentru angajații din spitale este insuficientă. „Ne-au aruncat în ochi 5%, în timp ce în învățământ salariile se majorează cu 20%”, spune asistenta Vladu.

Aceasta a precizat că în Bihor au fost strânse deja „peste 200 de semnături pentru declanșarea unei greve” de la cei 1.400 membri ai sindicatului, iar la nivel național, unde Sanitas numără 100.000 membri, s-au adunat 43.000 de semnături.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!