La 8 ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, când un avion ce aducea la Oradea o echipă de transplant s-a prăbuşit, iar pilotul, Adrian Iovan, şi studenta la Medicină Aura Ion au decedat, în vreme ce alţi 4 medici au fost răniţi, membrii clubului West Alpine Off Road au mers, în acest weekend, la locul accidentului.

Potrivit lui Cornel Doble jr., fondatorul West Alpine Off Road, 30 de bihoreni dintre cei 118 membri ai organizaţiei au urcat la locul tragediei sâmbătă, 22 ianuarie.

Aşa cum se ştie, accidentul aviatic s-a produs pe 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni la o altitudine de circa 1600 m, lângă satul Petreasa din comuna Horea, chiar la limita dintre judeţele Cluj şi Alba.

Avionul de mici dimensiuni, pilotat de Adrian Iovan în calitate de comandant şi Răzvan Petrescu în calitate de copilot, transporta când s-a prăbuşit o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea, iar misiunea de salvare a fost mult întârziată şi îngreunată inclusiv de terenul accidentat.

Foto: Alba24.ro

"În 2014, când s-a întâmplat accidentul, noi nu formam practic o asociaţie, eram nişte off road-işti fară nume, şi în ziua accientului, am văzut la TV ce s-a întâmplat. Am fost pe punctul de porni şi noi spre locul acela, dar între timp, alţi off road-işti au reuşit să ajungă la accident", a povestit Cornel Doble jr., liderul asociaţiei ce reuneşte pasionaţi de off road.

Potrivit acestuia, "acel moment a fost punctul când ne-am dat seama că trebuie să ne constituim într-o asociaţie pentru a reuşi să facem mai multe, că astfel de evenimente să nu se mai repete, şi în 2014 Asociaţia West Alpine a fost înfiinţată, urmând că în 2015, să încheiem un protocol de colaborare cu ISU Crişana şi apoi cu Rescue 4x4, prin care şi noi participăm cu Divizia de Salvare West Alpine Off Road la astfel de incidente".

"Pentru noi acel incident are o însemnătate mult mai mare. De atunci în fiecare an în luna Ianuarie mergem să aducem un omagiu victimelor accidentului, şi să cinstim salvatorii", a mai spus liderul asociației.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, avionul de mici dimensiuni de tip BN2 s-a prăbușit într-o zonă muntoasă accidentată.

Pe lângă cei doi piloţi, la bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul Sf. Maria şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, Aurelia Ion, studentă în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan, care rămăsese încarcerat, şi-a pierdut viaţa. De asemenea, studenta Aurelia Ion, în stop respirator şi cu hipotermie severă, nu a mai putut fi salvată.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu. Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.