Aproximativ 80 de mineri de la exploatarea de cupru a firmei suedeze Mineral Mining SRL din localitatea Băiţa au intrat, miercuri, în subteran, şi, totodată, alţi circa 70 de angajaţi ai firmei protestează la suprafaţă, oamenii fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de două luni.

Potrivit liderului de sindicat Alexandru Iştoc, protestul a fost declanşat miercuri dimineaţă, după ce, în prealabil, a sesizat reprezentanţii Ministerului Muncii, ai Ministerului de Externe şi Ministerului Administraţiei şi Internelor despre situaţia cu care se confruntă minerii.

"Lucrăm la această firmă din decembrie 2008 şi până acum nu am avut probleme. În decembrie anul trecut, administratorul firmei Mineral Mining ne-a adus la cunoştinţă că se poartă negocieri pentru atragerea unui alt investitor, pentru că finanţatorul de până atunci s-a retras. Dar de atunci nu mai ştim nimic, şi nici banii nu i-am luat. Săptămâna trecută am sesizat reprezentanţii statului şi am anunţat că vom declanşa protestul. N-am primit niciun răspuns, motiv pentru care ne-am blocat în subteran", a declarat Alexandru Iştoc.

Potrivit acestuia, minerii sunt hotărâţi să înnopteze în mină, la 200 de metri sub pământ, şi să continue protestul până când li se va rezolva problema salariilor sau până când statul se va implica pentru ajutorarea lor. "Oamenii se tem că vor rămâne şi fără banii de salarii şi fără şomaj, deoarece firma nu şi-a plătit de trei luni contribuţiile la stat. În total, firma datorează aproximativ 150.000 de euro, salariile noastre şi contribuţii neachitate către stat", a mai arătat Iştoc.

De cealaltă parte, directorul general al Mineral Mining, Dorel Jude, consideră demersul protestatarilor ilegal şi spune că aceştia au intrat fără drept în mină. "Din 10 februarie toţi angajaţii au fost trimişi în concediu de odihnă. Nu aveau dreptul să intre în subteran", a spus Jude, afirmând totodată că se poartă negocieri pentru deblocarea situaţiei.

Mai multe echipaje ale Poliţiei, SMURD, Pompieri şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor se află la faţa locului pentru a interveni în caz de nevoie. "SAJ asigură asistenţă medicală pe întreaga perioadă a protestului, cu echipaje medicale de urgenţă cu medic şi asistenţi de la substaţiile Ştei şi Beiuş. În situaţii medicale de urgenţă, avem posibilitatea de suplimentare a efectivelor, cu echipaje de la Ambulanţa Oradea", a precizat dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al SAJ Bihor.

"Oamenii sunt pregătiţi să intervină în cazul în care se va încălca ordinea şi liniştea publică", a declarat şi inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.