Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică au informat vineri că în Bihor au mai fost identificate încă 68 persoane infectate cu SARS-CoV-2, astfel că numărul total al cazurilor Covid înregistrate în judeţ de la debutul pandemiei a ajuns la 19.162.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, persoanele recent diagnosticate sunt din Oradea, Salonta, Beiuş, Oşorhei, Sântandrei, Nojorid, Chişlaz, Sânmartin, Ceica, Drăgeşti, Sălard, Şoimi, Câmpani, Abrămuţ, Abram, Marghita, Valea lui Mihai, Vadu Crişului, Brusturi şi Uileacu de Beiuş.

Vaccinare cu amânare

Tot în ultimele 24 de ore, în secţiile Spitalului Municipal din Oradea, unitate în care vineri dimineaţă erau internaţi 262 pacienţi, s-a înregistrat încă un deces, astfel că bilanţul a ajuns la 800 decese în Bihor de la începutul pandemiei.

Pe de altă parte, în Bihor s-au înregistrat încă 47 vindecări, totalul acestora urcând la 17.066.

De asemenea, Prefectura şi DSP au informat că în Bihor au mai fost vaccinaţi anti-Covid în ziua precedentă încă 522 angajaţi din unităţile sanitare publice şi private, înregistrându-se, potrivit surselor BIHOREANULUI, doar două reacţii adverse uşoare. Numărul cadrelor medico-sanitare vaccinate până acum în judeţ se ridică la 4.372.

Vineri, 15 ianuarie, este ziua începerii celei de-a doua etape de vaccinare, a vârstnicilor peste 65 ani, bolnavilor cronici şi lucrătorilor din domenii cheie, dar secţiunea pentru programare a platformei electronice anume create urmează să fie funcţională abia după orele prânzului, astfel că primele persoane din aceste categorii vor fi vaccinate în Bihor doar de luni, 18 ianuarie.

Oradea, tot mai aproape de "roşu"

Vineri dimineaţă, în Bihor erau 1.296 cazuri Covid active, iar incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivelul judeţului a ajuns la 2,03 cazuri la mia de locuitori.

O incidenţă mai mare de 3 se înregistrează în şase unităţi comune: Lazuri de Beiuş (5,59), Chişlaz (5,29), Vadu Crişului (4,99), Sântandrei (4,17), Pocola (3,97) şi Şuncuiuş (3,57).

Celelalte UAT-uri au o incidenţă a cazurilor Covid cumulată pe ultimele două săptămâni sub pragul de 3 la mia de locuitori, de la care restaurantele, barurile, cafenelele, sălile de jocuri şi sălile de spectacol trebuie să-şi suspende activitatea în spaţiile închise, iar cursurile şcolare nu pot fi desfăşurate cu prezenţa fizică a copiilor decât în grădiniţe şi şcolile primare. 

Oradea a ajuns la o incidenţă de 2,97, cu 678 infectări identificate în ultimele două săptămâni, din care 670 sunt cazuri Covid active.

Amenzi de 13.000 lei

În ultimele 24 de ore, poliţiştii şi jandarmii au verificat 1.831 persoane carantinate şi 897 persoane izolate la domiciliu, precum şi respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare în 80 societăţi comerciale şi 64 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 107 sancţiuni contravenţionale, din care 58 cu avertisment scris şi 49 cu amenzi în valoare de 12.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei.

În aceste misiuni au fost implicaţi 274 poliţişti şi 40 jandarmi, din care 19 au acţionat în patrule mixte, aplicând 14 sancţiuni contravenţionale, 6 cu avertisment scris şi 8 cu amenzi în valoare de 1.000 lei.