Au strâns semnături, acum cer Primăriei să dea curs iniţiativei civice. Orădeanul Sztuflak Ede a depus luni la Primărie, în numele a aproape 8.000 de semnatari, o cerere oficială prin care a solicitat iniţierea de către municipalitate a unui proiect de hotărâre de Consiliu Local cu privire la amplasarea în Piaţa Unirii a unei statui ecvestre a regelui Ladislau executată pe cheltuiala municipalităţii.

Petiţionarii, majoritatea etnici maghiari, au cerut ca o comisie de specialişti locali în urbanism şi arhitectură, dintre care să facă parte şi iniţiatorii acţiunii de strângere de semnături, să stabilească locul în care să fie amplasată statuia. Conform cererii, municipalitatea va trebui să organizeze concursul de idei încă din vară, „cum s-a desfăşurat şi în cazul statuii ecvestre a regelui Ferdinand”, iar comisia să poată desemna câştigătorul cel târziu în toamnă, astfel încât monumentul să poată fi dezvelit pe data de 27 iunie 2016, de zilele Sfântului Ladislau.

„Am depus petiţia şi aşteptăm 30 de zile un răspuns pozitiv din partea Primăriei”, a declarat Sztuflak Ede la ieşirea din Primărie. Tânărul este unul dintre iniţiatorii acţiunii şi spune că în ultima luna şi jumătate a reuşit să strângă aproape 8.000 de semnături, din care 5.000 pe hârtie, iar diferenţa pe internet. „Toată lumea îşi doreşte ca această statuie să fie în Piaţa Unirii. Ar fi benefic pentru oraş şi ar fi un câştig din punct de vedere turistic”, a spus Sztuflak. Iniţiatorii resping ideea amplasării statuii în curtea interioară a Cetăţii, propunere formulată de reprezentanţii municipalităţii şi acceptată de reprezentanţii UDMR.

„Am auzit din presă de propunerea ca statuia Sfântului Ladislau să fie amplasată în Cetate, dar noi credem că locul ideal este Piaţa Unirii”, a Sztuflak. El n-a ştiut să spună deocamdată ce se va întâmpla dacă Primăria nu va da curs cererii. „Dacă nu vom primi un răspuns pozitiv, probabil cei care am adunat semnături vom discuta şi vom vedea ce vom face în continuare”.

Acţiunea de strângere de semnături s-a desfăşurat cu sprijinul PPMT, care a organizat inclusiv o dezbatere publică pe această temă în sala mare a Primăriei.